It-biztonsági show sztárvendéggel

Idén is ellátogatott hazánkba az IDC biztonsági roadshow-ja. Ahogy tavaly, az ez évi konferenciára is illusztris vendég látogatott el. Philip Zimmermann, a PGP titkosító szoftver megalkotója a biztonságos VoIP-telefonról alkotott vízióját osztotta meg a több mint 300 látogatóval. Ezt a megoldását márciusban készül beterjeszteni az internet szabványosító testületének, az IETF-nek. Akit érdekel a téma, márciusban feltétlenül látogasson el Phil honlapjára.

Érdekes volt Zimmermann azon felvetése, hogy az informatikai bűnözés több bevételt hoz a szervezett bűnözői csoportoknak, mint a drog. Erre az FBI magyarországi akadémiájának vezetője, M. Miles Burden reflektált, aki a kormányzati és üzleti szféra összefogását javasolta az ilyen bűnözés visszaszorítására. Kürti Tamás, a nap moderátora erre felajánlotta cége segítségét a bűnüldözők oktatásához.

A nap nagyobb részében a rendezvényt támogató cégek képviselői tartottak marketing-előadásokat, melyek közül ki kell emelni Konkoly-Thege Szabolcsét, a Symantec magyarországi vezetőjéét, amely érdekes részletekkel szolgált egy közelmúltban végzett felmérésről. Ebben a nagyvállalati felhasználók emailezési szokásait vizsgálták. Az eredmény szerint négy csoportot lehet megkülönböztetni: a túlterhelteket, akik nem képesek megbirkózni a rájuk zúduló emailáradattal, az elutasítókat, akik nem hajlandók foglalkozni a témával, a tudatosakat, akik úgy használják az elektronikus levelezést, ahogy az a nagy könyvben meg van írva, és a függőket, ahova a válaszadók 21 százaléka mellett a jelen sorok írója is tartozik.

A napot három valóban érdekes előadás zárta. Először Tóth János, az Országgyűlési Hivatal informatikai vezetője osztotta meg velünk tapasztalatait arról, hogy hogyan lehet védekezni egy vírus (Zafi.B) által okozott túlterheléses támadással szemben. A válasz az, hogy nehezen, de egy jól összerakott rendszerrel sok mindent lehet csinálni. Külön pozitívum, hogy a védelemben döntően magyar szoftvereket, a Balabit Kft. tűzfalát és a Virusbuster vírusvédelmi megoldásait használják. Ezután Horváth Gábor tartott egy magával ragadó prezentációt az ELTE informatikai hálózatának működéséről, egyetemi emberhez méltóan néhány apróbb fricskával a főszponzor Cisco felé. A napot Sebastian Schreiber etikus hackelési bemutatója zárta, melyben leginkább látványos, de elavult trükkökkel szórakoztatta a nagyérdeműt.

Összességében kellemes környezet, kedves ismerősök és néha egészen érdekes témák gyűjteményeként lehet jellemezni a rendezvényt, melyet egészen biztosan jövőre is meg fognak rendezni. Kíváncsian várjuk, hogy milyen újabb hírességet húz elő az IDC a kalapból!

Azóta történt

Előzmények