Hamarosan elkészül a kis japán GPS

A működéshez minimálisan szükséges negyedik műholdat ma sikeresen pályára állították, az alaprendszer jövőre már működni fog.

A japán űrkutatási ügynökség, a Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) ma a Tanegashima űrközpontból egy H-IIA rakéta segítségével sikeresen felbocsátotta a Michibiki-4 (QZS-4) műholdat, mely a negyedik darabja a most épülő műholdas navigációs rendszernek, Quasi-Zenith Satellite Systemnek (QZSS). Körülbelül félórával az indítás után a Michibiki-4 rá is állt az elliptikus geoszinkron pályára, ahol 32,6-39 ezer kilométeres magasságban kering.

A QZSS program első műholdját még 2010-ben bocsátották fel, a rendszer működésbe lépését 2013-ra tervezték, de időközben a kormány úgy döntött, hogy kibővítik az eredeti projektet, így csúszott a megvalósítás. A négy műholdból álló regionális alaprendszer jövőre kezdi meg működését: olyan konstellációban állnak fel, hogy az ázsiai-óceániai régióban bárhonnan bármikor legalább három látható lesz. A tervek szerint még három műhold egészíti ki a QZSS-t, ezek bekapcsolódása 2023 körül várható.

A japán rendszer integrálható az amerikai GPS-be, és ez az adott régióban a korábbinál jóval nagyobb pontosságot nyújthat.

Azóta történt

Előzmények