Decentralizációt és a pénzügyi rendszer átalakítását akarja a Twitter exvezére

A bitcoin világbékét jelentő erejében biztos Jack Dorsey a kriptopénzekkel és a fintech ágazattal kapcsolatos álmait követi most, hogy távozott a Twitter éléről.

Jack Dorsey már egy júniusi konferencián arról beszélt több ezer ember előtt, hogy amennyiben nem a Twitter vagy a Square élén lenne, akkor a bitcoinhoz kapcsolódóan dolgozna.

Végül a héten bejelentette, hogy távozik a Twitter ügyvezetői posztjáról. A 45 éves Dorsey jól értesült források szerint úgy döntött, hogy a szenvedélyének él tovább, és a Square irányításával, valamint jótékony ügyekkel foglalkozik majd.

A jól értesültek szerint Dorsey a távozása előtt már mindkét cégénél előkészítette a terepet. Dorsey a decentralizáció híve, szerinte a technológia és a pénzügyi szektor nem néhány nagy szereplő irányítása alatt kell legyen, mint most, hanem rengeteg ember vagy cég kezében.

A Square külön divízióban foglalkozik ehhez kapcsolódó projektekkel és a bitcoin népszerűségének fokozásával. Dorsey maga régóta rajong a bitcoinért, korábban azt hangoztatta, hogy ez hozza majd el a világbékét, továbbá annak értéke független a kormányoktól, illetve privát és biztonságos tranzakciókat tesz lehetővé.


[+]

Állítólag Dorsey a Twitternél is ezekkel összefüggő projekteket indított el, helyetteseként pedig olyan embert neveztek ki, aki felügyeli a decentralizált közösségi média építését: eltérő platformok összekapcsolását szeretnék. A Bluesky projekt keretében a felhasználó irányítaná, milyen tartalmakat lát, ez pedig levenné a terhet a Twitterről, hogy globális irányelvekkel küzdjön a tévinformáció és káros tartalmak ellen.

A Square az egyik első tőzsdén jegyzett cég volt, amely bitcoint vásárolt, később külön üzletágat hozott létre a bitcoinnal kapcsolatos munkához. Ezen felül hardveres bitcointárcát fejlesztenének, továbbá bitcoinbányász-rendszert és decentralizált bitcointőzsdét is. A Twitteren mostanra már bitcoinban lehet adakozni a tartalomgyártók számára, tesztelik az NFT-k integrálását is a platformba. A Square felvásárolta továbbá a BNPL-trendre szakosodott Afterpayt, 29 milliárd dollárért (igaz, egyelőre Spanyolország jóváhagyására várnak, és a részvényesek még nem döntöttek). A Square most nevet is váltott: innentől Block néven kell keresni.

Elemzők szerint ezek a lépések csak évek múlva hozhatnak eredményeket, nem csak technológiai nehézségek miatt, hanem azért is, mert nehéz megnyerni velük a fogyasztókat.

Azóta történt

Előzmények