Nagyon elrontották az iRobot robotporszívók frissítését

Szokatlan és váratlan működésre panaszkodnak az iRobot Roomba robotporszívók tulajdonosai egy szoftverfrissítés óta. A Volvónál is kellemetlenséget okozott egy szoftveres gond.

Számos felületen panaszkodnak az iRobot Roomba robotporszívók tulajdonosai – az eszközeik úgy viselkednek, mintha megbolondultak volna egy szoftverfrissítést követően.

A jelentések szerint sok robotporszívó maga körül forog, némelyik állandóan a töltőre járkál, van olyan is azonban, amelyik nem hajlandó tölteni vagy pedig furcsa irányokban, minták alapján mozog. Az iRobot elismerte a hibák létezését, szerintük korlátozott számú i7 és s9 Roomba modellel van baj. A javítás ugyanakkor több hetet vesz igénybe. Addig is elkérik a tulajdonosoktól az eszközök szériaszámát, hogy törölhessék a legutóbbi frissítést. A jövőben pedig gondoskodnának róla egy másik frissítéssel, hogy hasonló többé ne fordulhasson elő.

A nem éppen olcsó robotporszívók kapcsán Ken Munro, IoT-s eszközökre specializálódott cyberbiztonsági szakember felhívta a figyelmet, hogy az internethez kapcsolódó eszközöknél a frissítések bár általában új funkciókat és biztonsági javításokat hoznak, de nem mindig alakul minden a terv szerint, van, hogy új hibák adódnak. Munro szerint érdemes észben tartani, hogy az okoseszközöknél a gyártó későbbi támogatásán múlik, hogy milyen az adott termék – így aztán felmerül a kérdés, hogy egy okoseszköz valóban a vásárlóké-e? Azt is elmondta, hogy ettől függetlenül általában jó ötlet telepíteni a frissítéseket.

Ha pedig már elbaltázott szoftverfrissítések: a Volvo első elektromos autója az amerikai piacon az XC40 Recharge, azonban mind a teherkikötőkben vesztegel, mert azelőtt, hogy a kereskedők és ügyfelek kaphatnának belőle, még telepíteni kell az autókra egy fontos szoftverfrissítést. A gyárat ugyanis a Volvo On Call előfizetéses szolgáltatás szoftvere nélkül hagyták el az autók (ez teszi lehetővé a tulajdonos mobilján keresztül a távoli indítást, nyitást, zárást, stb.). A jelentések szerint azok az autók, amiket február végén adtak volna át, április közepén kerülhetnek a tulajdonosokhoz.

Azóta történt

  • A világ legokosabb kampuszát hozzák létre

    A Birminghami Egyetem a Siemensszel együttműködve alakítja át telephelyeit digitális érzékelők, analitikai technológiák és megújuló energiaforrások alkalmazásával.

Előzmények