A magyar internet a világ leggyorsabbjai közé tartozik

A digg.com-on futottam bele egy képernyőképbe, mely a napi egymillió mérést végző speedtest.net adatait mutatja arról, hogy a világ országaiban méréseik szerint milyen átlagos le-, illetve feltöltési sebességeket tapasztalni, vagyis általánosságban mennyire fejlett az adott ország internetes infrastruktúrája a sebesség tekintetében (ne feledjük: ez csak egy, bár roppant fontos mérőszám az internetellátottság minősítésére). És persze az is lényeges, hogy egy adott cég méréseiről van szó, akik csak a hozzájuk bejelentkezők adatait tudják értékelni.

internetspeed

Úgy vélem, olvasóink számára nem okoz meglepetést, hogy Magyarország igen előkelő helyen áll ebben a rangsorban, mindössze azért hívom fel rá a figyelmet, hogy a fórumokban itt-ott megjelenő kritikákat a helyén kezeljük, s gondolkozzunk el azon, hogy az átlagos letöltési sebesség tekintetében Hongkong csak három hellyel van előttünk, feltöltésnél pedig nem sokkal Dél-Korea és Hollandia után következünk.

Ahogy az előbb is említettem, ez persze csak egy adat, a kiváló eredmények nem vigasztalják azokat, akik nem sűrűn lakott, a távközlési cégek versenyterepének számító településeken élnek (és még hosszan sorolhatnám azokat a területeket, ahol azért még akad tennivaló). De a tendencia biztató, s ha a tervezett Nemzeti Digitális Közmű is képes legalább ilyen szintre emelni Magyarországot egy másik listában, akkor majd – egyszer – némi büszkeséget is érezhetünk.

internetspeed

Azóta történt

Előzmények