A magyarok negyede igényelt netbankszolgáltatást

Hirdetés

A tavalyi év végén több mint 2,4 millió lakossági és több mint 350 ezer vállalati ügyfél rendelkezett internetbanki szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéssel a magyarországi hitelintézeteknél – derül ki GKIeNET – T-Home – T-Mobile Jelentés az internetgazdaságról kutatásából. A lakossági mutató 4%-kal haladja meg három hónappal korábbi és 21%-kal az egy évvel korábbi szintet, míg a vállalatoknál a növekedés 5, illetőleg 13%-os. 2009 végén a lakossági internetbanki ügyfelek aránya átlagosan 35% volt az internetes szolgáltatással rendelkező bankok összes lakossági ügyfeléhez viszonyítva, a vállalati ügyfelek esetében pedig 45% volt ugyanez az érték.

Forrás: GKIeNET – T-Home – T-Mobile
Forrás: GKIeNET – T-Home – T-Mobile

A jelentés arra is kitér, hogy mobiltelefonos banki szolgáltatásokra szóló szerződéssel 2009. december 31-én több mint 2,9 millió lakossági és több mint 210 ezer vállalati ügyfél rendelkezett. Az érintett három hónap során a lakossági ügyfelek száma 1%-kal, egy év alatt pedig 10%-kal növekedett, miközben a vállalati ügyfelek száma egy negyedév alatt 1%-kal, 12 hónap alatt pedig mintegy 12%-kal nőtt. A mobilbanki szolgáltatással rendelkező bankoknál az ilyen szerződéssel rendelkező lakossági ügyfelek aránya 42% volt, míg a vállalati ügyfelek 27%-a használta a mobiltelefont banki szolgáltatások igénybevételére.

Az internetes kereskedelem fejlődését segíthetik azok a virtuális bankkártyák, amelyek kizárólag interneten keresztüli vásárlások lebonyolítására vehetők igénybe. Az úgynevezett webkártyák számának megadásával az online módon vásárló ügyfél kiküszöböli a bankkártyaszámmal való visszaélés lehetőségét, hiszen elkülönült kártyaszámot használ az internetes vásárlásokra. A webkártyán elérhető pénzösszeget a tulajdonos tetszése szerint tudja változtatni, és általában csak a vásárlás lebonyolítását megelőzően helyez el pénzt a kártyán. A jelentés szerint tavaly év végén közel 280 ezer webkártya volt használatban hazánkban, ami 12%-kal több, mint egy negyedévvel korábban, és közel 40%-kal magasabb az egy évvel korábbi értéknél.

Azóta történt

Előzmények