„A Classmate PC óriási lehetőség Magyarországnak”

Az Intel Classmate PC az oktatásban

A magyar kormány – a közép-európai régióban elsőként – 2007 őszén írt alá szándéknyilatkozatot arról, hogy Intel World Ahead program egyes oktatási projektjeit a hazai alap- és középfokú oktatásban bevezetik. A megállapodás három programot érintett: az Intel Teach tanárképző projektet, amely a pedagógusokat segíti abban, hogy megértsék, mikor, miként és hol használhatják fel a technológiai eszközöket az osztálytermekben; az Intel Classmate PC programot, egy olyan iskolai számítógép bevezetését, amelyet kifejezetten a diákok igényeihez szabtak, valamint az Intel skoool Learning and Teaching technológiát, ami egy online oktatási erőforrásnak feleltethető meg.

A pilot azóta lezárult, az eredményeket, tapasztalatokat és tanulságokat az Intel március 25-én osztotta meg a sajtó munkatársaival.

A pedagógusok érdeklődőek

Hirdetés

Gacsal József, az Intel Hungary üzletfejlesztési igazgatója elmondta: az eredményeket tekintve a honosított hardver- és szoftvercsomagok gyakorlatilag elkészültek, vagyis a hazai igényekre testre szabott Classmate PC szinte bevetésre készen áll. Emellett sikeresen lezárult a projektben részt vett tanárok felkészítése, kidolgozták az oktatói gárdáknak szánt tréninglaborok koncepcióját, és elkészültek a szakmai előkészítő anyagok is.

A program tanulságaival kapcsolatban az Intel meglepő fejleményekről számolt be. Elmondásuk alapján úgy tűnik, a projekt nem csupán működik és gyorsan terjed, hanem mind a tanárok, mind a diákok körében gyökeresen változtatta meg az oktatáshoz és a tanuláshoz való hozzáállást. A pedagógusok teljesen önkéntes alapon kezdtek tanfolyamokat és továbbképzéseket szervezni kollégáik számára, melyek keretében megosztották egymással a számítógépek kezelésének technikáját, és igyekeztek megoldásokat találni az üzemeltetés körül kialakult problémákra.

Írjunk még egy dolgozatot, tanár néni!

Ami ennél is meglepőbb, az a gyermekek körében tapasztalható hatalmas lelkesedés: többször előfordult, hogy a tanórák közti szünet egyszerűen elmaradt – a diákok kérésére. A tanulók ugyanis a kiosztott feladatokat igyekeztek minél eredményesebben megoldani, és a szabadidejüket sem kímélve fogtak neki a felmerülő problémák körbejárásának. Mindemellett egy olyan kérésre is sor került, amely korábban óriási meglepetésnek számított volna bármely osztályteremben: a diákok több dolgozatot szerettek volna írni.

Kétségkívül messzire mutat a nebulók lelkesedése: amellett, hogy élvezik a tanulást, a digitális osztálytermekben projektalapú munkát végeznek, prezentációkat tartanak, amelyek keretében korán megtanulnak csoportban dolgozni. Ezzel párhuzamosan említésre méltó a reáltárgyak iránti növekvő érdeklődés is a kisdiákok körében: miután részt vettek a programban, több gyermek is megfogalmazta vágyát az iránt, hogy a jövőben „mérnök vagy ilyesmi” szeretne lenni.

Ez lehetne a várva várt reform első lépcsője

A program a szülőket sem hagyta hidegen. A tapasztalatok azt mutatják, hogy viszonylag hamar megértették a projektben rejlő lehetőségeket, és még az is előfordult, hogy a digitális osztálytermek hírére elkezdték a gyermekeket átíratni egyik iskolából a másikba – emellett pedig egyre több család vezette be otthonába az internetet.

Az Intel akként foglalt állást, hogy a Classmate PC-k és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások szerves részei lehetnének a hazai oktatási reformnak: a felsőoktatás és a tanárok képzése gyorsan bevonható a programba, a szülők és az önkormányzatok támogatása megnyerhető, az oktatás színvonala érezhetően emelhető, és – nem utolsósorban – a műszaki szakemberek folyamatosan hangoztatott, egyre aggasztóbb hiánya is orvosolható lenne a természettudományos tárgyak oktatásának módszertanbeli változtatásával. Mindemellett a Classmate PC-ket az Intel helyben akarja gyártani, ami itthoni cégeknek adhatna munkát és folyamatos igényt az új fejlesztésekre. Anyagi kérdésekre terelve a szót, a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) és a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretén belül a források részben adottak lennének; az Intel számításai szerint a Classmate eszköz ára – függően attól, hogy melyik változatról beszélünk – stabilan 250 és 350 amerikai dollár (55 ezer és 77 ezer forint) között mozoghat, de nagy tételben, 100 ezres rendelési darabszámmal kalkulálva az összeg 40-50 ezer forintra is redukálható. A Classmate PC egyébként jelenleg kétféle kiszerelésben érhető el, a kialakítás alapján az egyiket az általános iskolások, míg a másikat a középiskolások számára fejlesztették ki.

Az Interaktív Oktatástechnika Portál interjúja Gacsal Józseffel az Intel Classmate PC-ről

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények