Új hozzászólás Aktív témák
-
Oliverda
félisten
"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
t72killer
titán
A disputa még biztos nem állítja le az amd procik gyártását. Amúgy szintén kétlem, hogy az intel valóban az amd procigyártásának megszüntetésére játszana, egyszerűen több pénzt/szabadalmat akarnak kunyerálni cserébe az AMD-től. Ha az amd hirtelen leállna az x86-os chipekgyártásával, az intelt elég gyorsan feldarabolná az amerikai versenyhivatal.
(ja, és a feldarabolt maradékok meg nem használhatnák az amd-s szabadalmakat sem, pl a 64bitre és a többmagú procikra vonatkozóakat - ergo ez a két cég együtt él/hal)
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
félisten
Szerintem ez egyértelműen a közelkeleti kakasviadal amerikai vetülete.
Az AMD mögött az arab tőke... valahol azt olvastam, hogy az intel mögött meg izraeli tőke/érdek van...
Ha ez utóbbi igaz, akkor tök természetes, hogy kakaskodnak.Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
Yutani
nagyúr
Ott kezdődik, hogy az Intelnek izraeli fejlesztőbázisa (is) van. Tehát az Intelnek jelentős izraeli támogatása van, és mint tudjuk, a zsidók és arabok nem kedvelik egymást. Nagyon nem...
Én ezt az egész Intel hepciáskodást újabb pénzszerzési lehetőségnek látom az Intel oldalán: sarcoljunk meg mindenkit, akit csak lehet!
Ha jövőre lejár az AMD licensze, akkor a kereszt-licensz szerződések is megszűnnek (gondolom én), azaz az Intel nem lesz jogosult az AMD szellemi tulajdonát felhasználni. Nem tudom, hogy jelenleg ez milyen szintű alkalmazást jelent az Intelnél?
Amennyiben az AMD soha többet nem kapja meg az x86 licenszét, onnantól kezdve mit tud tenni? Új architektúrát tervez? Vagy a Transmeta-féle code morphing technológiával megőrizheti x86-kompatibilitását?
Az AMD kiesésével csak a VIA marad x86-kompatibilis gyártó, ami még talán elég ahhoz, hogy az Intelhez ne nyúljon a Versenyhivatal, bár ha ez piaci részesedéshez is kötve van, akkor nehéz időkkel nézne szembe az Intel.
[ Szerkesztve ]
#tarcsad
-
L3zl13
nagyúr
Én azt nem értem, hogy a procikat az AMD tervezi, nem?
Az új cég, csak a speckók alapján legyártja őket.
Hogy jön ide az X86 licensz?Amikor ki akarnak adni egy könyvet vagy egy CD-t akkor nem a nyomdának meg a CD gyártó üzemnek kell rendelkeznie a jogokkal, hanem a kiadónak.
Aki hülye, haljon meg!
-
azbest
félisten
Ezek szerint nem gyártathatja szerződéses gyártóval a processzorait az AMD? A gyártás vagy a tervezés, amit köt a licensz?
Ha a gyártásra vonatkozik, akkor a via megvásárlásával nyugodtan gyárthatnának tetszőleges processzorokat
Valószínűleg az intel 2x akarja megfizettetni az x86 licenszet: egyszer az AMD másszor meg a GlobalFundries számlájára
[ Szerkesztve ]
-
Psych0
őstag
csak nehogy túlzásba vigye az intel. elég szar lesz majd, ha nem gyárthat x86-64 es procikat. mondjuk amd-nek meg fájhat, ha nem gyárthat x86-ot
"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."
-
félisten
Megy a gáncsolás nagyban is
"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
^Clown
veterán
Na most akkor ez egy közel-keleti konfliktus?
-
Sanyix
őstag
Valami olyasmit kéne az amd-nek az inteltől kérdezni, hogy:
Hány nem x64-es procitok van? Sokat ugráltok és csődbe akartok ti is menni, vagy beqsoltok? (vagy netán visszatértek a jóöreg 32bitre? ia64 nem téma, azzal bukta lenne)
[ Szerkesztve ]
szövegértelmezés, az ÉRTELMEZÉS a fontos, mert az olvasás mindenkinek megy, de az ÉRTELMEZÉS már komoly probléma a magyaroknál. Gondold ezt át mielőtt marhaságot írsz...
-
dokar
addikt
részben igaza van az intel-nek, mert ha nagyon könnyelműen jár el, akkor hipp-hopp nvidia is rákaphat az x86-ra.
extra - SEXRay
-
Satcom
tag
Szerintem itt megint egy peren kívüli megegyezés lesz a vége(AMD elejti az Intel elleni vádakat cserébe az Intel is így tesz)
-
Fáraó
őstag
Az eu-s vizsgálat sztem is fontosabb, kíváncsi leszek a döntésre.
Itt pedig 60 nap után tuti vmi nagy cimbis összeborulás lesz, közös nyilatkozatokkal, közös fotókkal.VIGYORRRGAZMUS.....
-
villamos
őstag
Az Intel minden áron ki akarja nyírni az AMD -t vagy mi? Inkább vegyék meg bagóért, és gyártassák velük a rityi-ratyi celerongyokat, meg mindenféle mást. Professzionális szerverprocesszor legyen intel, otthoni szórakoztató masina, játékgép legyen amd márkanév alatt...
Szép álmokat csillagom! És amíg te csicsikálsz, én hozok neked egy... LÁNGSZÓRÓT TAKAROGGYÁ!
-
aktív tag
fordítva a nevek? nah lássuk csak!
Az Intel minden áron ki akarja nyírni az AMD -t vagy mi? Inkább vegyék meg bagóért, és gyártassák velük a rityi-ratyi celerongyokat, meg mindenféle mást. Professzionális szerverprocesszor legyen intel, otthoni szórakoztató masina, játékgép legyen amd márkanév alatt...
cserélve a nevek AMD <=> Intel
Az AMD minden áron ki akarja nyírni az Intelt -t vagy mi? Inkább vegyék meg bagóért, és gyártassák velük a rityi-ratyi celerongyokat, meg mindenféle mást. Professzionális szerverprocesszor legyen AMD, otthoni szórakoztató masina, játékgép legyen Intelmárkanév alatt...
picit irreálisan hangzik, de jó
-
Male
nagyúr
Nem lesz ebből semmi különös... az Intel a számára szimpatikus szinten próbálja tartani az AMD-t, az AMD meg többet akar... jelentős elmozdulás nem várható, hacsak nem történik valami csoda.
(Az Intelnek kell egy "kettes számú" gyártó ezen a piacon, aki nem visz el túl sok profitot tőle, de a feldarabolás és mindenféle perek ellen még pont elég... ez jóideje az AMD, és jelenleg nincs is aki a helyébe léphetne... Az AMD meg próbálja ebből a helyzetből a maximumot kihozni.)
#16: Azért ez nem teljesen igaz. Ha nincs konkurencia, akkor le tudják nyomni a piac torkán a saját megoldásukat.. lenne egy kis átmeneti idő, de kevés ahhoz, hogy egy konkurens piacra léphessen versenyképes termékkel.
-
malwy
senior tag
Majdnem: "Ezek kicsinálták Kenny-t! Szemetek" ... Azért van egy befolyása az Intelnek.
-
P.H.
senior tag
A licenszjogok valós visszavonása előtt, illetve ahhoz, hogy valós tartalma is legyen a fenyegetésnek, mindkét fél részéről komoly felkészülésnek kellett volna már eddig megtörténnie.
Csak teoretikusan, hogy mit vesztenének a felek, amolyan worst case:
AMD: minden IA32-es módot ki kell irtani a CPU-ból, ez jelenleg az OS indulása után megoldható (csakis 64-bit Long Mode megléte: ebben kiszámíthatatlan a 32 bites programok futása, hiába ugyanaz a 32 bites utasítások gépi kódja IA32 és x64 alatt, sem a 8 bites regiszterek nem azonosak, sem a szegmens-környezet, stb., gyakorlatilag nem futtatja az x86-programokat), mivel az AMD64 van annyira elterjedt, hogy OS-támogatás van hozzá, a hardware-ek jelentős részéhez van 64 bites driver (amikhez nincs, azok sem most, sem a jövőben nem is fognak működni 64 bites OS alatt), a programbázisa sem elhanyagolható mértékű mára, bár közel sem teljes.
Viszont boot-kor a CPU x86 valós módban indul, tehát a CPU-kon módosítani kellene keményen, a BIOS-okon is, tehát egy a korábbiakkal teljesen inkompatibilis platform születése bizonyos.Intel: nyilván nem használhatja az AMD64-et tovább, a kezében marad a teljes IA32, max. pár 10 GB (PAE) memóriakezeléssel, programonkénti 4 GB memóriaterülettel vagy trükközéssel. Van ugyan egy IA64-ük, ami rendelkezik OS-támogatással, de... de nagyjából ennyi, ha egy nem-szerver gépet szeretnénk összerakni belőle.
(VIA: hmm, érdekes helyzetben lenne x86 licensszel és x64-es Nano-val...)
Valószínűleg ez a lépés egy jövőre való utalás, már ahogy azt az Intel elképzeli. Ma platformosodás, holnap részleges inkompatibilitás (pl. AVX vs SSE5), holnapután akár teljes.
[ Szerkesztve ]
Arguing on the Internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you are still ... ˙˙˙ Real Eyes Realize Real Lies ˙˙˙
-
LGLuke
őstag
Szokásos jogi fenyegetőzések. Reméljük nem lesz belőle komolyabb vita. Egyébként ha az Intel visszavonja a licensz jogokat, szerintem egyből számíthat komolyabb büntetésre, mert akkor monopóliumra tör. Tehát maximum annyit tud tenni, hogyha jogos a követelése, akkor behajtat egy kis pénzt még az AMD új vállalatától, de a jogokat semmiképpen nem vonhatja vissza.
-
Integra
titán
szokásos intel standard activity....
soha nem fogják kinyírni az amd-t, mert azonnal kapják a nyakukba az antitrust-ot..
viszont idegesítő már ez az intel rinyálás...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...
-
dabadab
titán
Tulajdonkeppen mi a feszkes fenet kell az AMD-nek licenszelnie az Inteltol? Az ISA-ra kapott szabadalmat az Intel, v mi?
DRM is theft
-
Integra
titán
-
aktív tag
Azért tényleg kezd igencsak gáz lenni ez a "licensz" kérdés már az informatikában.
Nem arra célzok ezzel, hogy minden licensztulajdonos mennyen a sóhivatlba és free licensz mindenkinek meg free free minden és mindig, de egyre inkább úgy néz ki, hogy jelentős gátak kezdenek kialakulni minden téren. Természetesen nem várható el senkitől sem, hogy dolgozzon ingyen, van amit ő kitalált adja ingyen mindig és mindenkinek. Amire célzok, az az ellehetetlenedés.
Olyan abszurd és egyszerű dolgokra van már licensz joga valakinek, mint pl a 80 grammos papírra HBs ceruzálval írni. Ha kiderül, hogy így írtál, akkor beperelnek, hiába esetleg akkor jutott eszedbe neked, az eredeti jogtulajdonostól függetlenül, mert hasonló alapvető dolok vannak levédve.
Ha nem is egyértelműen a gyártás terén, de a programozás terén nagyon hamar eljut oda az ember, hogy közel azonos "megoldást" találjon egy problémára.Nem tudom mi lesz ennek a túl licenszelésnek a vége, de szerintem hamarosan meglátjuk.
Jah! magánvélemény, nincs semmilyen speciális kutatási eredménnyel alátámasztva, max ammival, hogy egy IBM/Micro$oft/AMD/Intel éves szinten több mint ezer licenszt védet le (ha jól emlékszem egy ilyen cikkre itt, ha tévedek, bocs, a lényege az hogy egy ilyen kaliberű nagyvállalat évente irgalmatlan mennyiségű szabadalmi igényt nyujt be és védi le a találmányait)
-
aktív tag
az utóbbi pár évben nagyon nagyon ritka hogy a m$ nevét jól írom le... fene.. megint elírtam
De bocsánatot kérek mindenkitől, hogy sajnos nem bírom leírni/megjegyezni... talán ha felvenne a cég, és alkalmazna zsíros pénzekért, biztos sokat javulna a helyesírásom
(moonman: nem célzás volt feléd, inkább csak poénkodás, tisztelem a tudásodat és a hozzáértésed a m$-os témákhoz)
-
dabadab
titán
Miert nem? Mi a fene van benne, ami olyan nagy talalmany lenne? (Itt szigoruan az ISA-rol van szo, vagyis arrol, hogy A, B ... regiszter, meg hogy annak az utasitasnak a kodja, ami az A regiszter erteket a B regiszterbe pakolja, az 0x1234 - vagyis arrol, ami ahhoz kell, hogy x86-os CPU-t tervezzen es gyartson valaki.)
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
Oliverda
félisten
"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
dezz
nagyúr
Most olvastam egy IT-Cafés hírben (teljesen más ügy, de a szöveg vége ide kapcsolódik):
"A fenti gazdasági döntések természetesen az adott cég, cégek belügyei, ám az ügy kapcsán felmerült monopóliumgyanú már nem az. Megkérdeztük erről Mihálovits Andrást, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szóvivőjét. Ő elmondta, hogy már tudnak a tranzakcióról, s természetesen meg fogják vizsgálni, mivel „a GVH-nak kutya kötelessége megvizsgálni MINDEN fúziót, ha az abban részt vevő vállalkozások elérenk egy bizonyos árbevételi küszöböt.” Ám a fúziókra vonatkozó jogszabályok igen szövevényesek, mivel meg kell nézni, hogy elért-e egy bizonyos összeghatárt a vásárlók árbevétele, meg kell állapítani azt is, hogy az eladók esetében milyen ez a helyzet, s ha mindezen feltételek teljesülnek, akkor válik szükségessé annak megállapítása, hogy vajon az egyesülés valóban versenykorlátozó-e. Önmagában, fogalmazott a szóvivő, egy 90 százalékos piaci részesedés még nem feltétlenül ilyen, ehhez több feltételnek is teljesülnie kell."[ Szerkesztve ]
-
dezz
nagyúr
Igen, az x86-os procik piacán. Van egy pár cég, ami 100%-os piaci résszel bír a saját maga által tervezett és gyártott procicsalád piacán...
Szóval, ha eltűnne az AMD, szerintem sem darabolnák fel azonnal automatikusan az Intelt, hanem saját hatósági vizsgálódás kezdődne, mennyiben és miben sértette meg a versenyjogi törvényeket, stb. Aztán 10 év múlva talán történne valami. Pl. eltiltanák az x86 licenc visszatartásától (tehát, ha valaki megfelelő ellenszolgáltatást nyújt, akkor kötelezően kapnia kell, stb.).
-
dezz
nagyúr
-
-
Oliverda
félisten
Az gondolom eszedbe sem jutott hogy az Intel esetleg azért kezdett el kekeckedni mert már szinte látják maguk ellőt a zsebükből kirepülő milliókat. Konkrétan az EU zsebébe repülő milliókra gondolok büntetés címszó alatt.
PATENT CROSS LICENSE AGREEMENT BETWEEN
ADVANCED MICRO DEVICES, INC. AND INTEL CORPORATION[ Szerkesztve ]
-
Raymond
félisten
Probald mar egyszer nem fanboy szemszogbol nezni a dolgokat. Van egy cross license agreement bizonyos szabalyokkal. CompanyA megszegi ezt CompanyB szerint, igy CompanyB beszol hogy ez igy nem koser. Ha CompanyA szerint ok nem szegtek meg semmit, akkor a valasz/vedekezes az kene hogy legyen hogy "nem szegtuk meg mert a szerzodesben XY all es azon nem valtozott semmi". Ehelyett CompanyA valasza az hogy "de ok meg belepisaltak a homokozonkba a multkor, ugyhogy minden OK". Csak az a problema hogy a torveny nem ugy mukodik.
Egyebkent en anno amikor meg eloszor belinkeltem ide a szerzodest el is olvastam. Olvasd el te is. Mondjuk a 6.2a resznel kezd es aztan nezd meg az elejen a "Subsidiary"-kra vonatkozo reszeket.
[ Szerkesztve ]
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
Oliverda
félisten
Techboy nagytudású(nak hitt) barátom, prólálj meg egyszer kicsit leszállni a magas lóról. Nehéz lesz, de talán egy kis erőfeszítés árán majd sikerülni fog.
Nem nagyon látod at a stratégiát, ismét előjött a szemellenzős racionális gondolkozásmód. Bár nem vagy ügyvéd, tehát ez nem feltétlenül róható fel. Esetleg húzz egy vektort CompanyA-ból CompanyB-be.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Socket AM4
- Vezetékes FEJhallgatók
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Egyre több piacra eljut az eredetileg korlátozott Ryzen 5 7600X3D
- Nem tudom a dal címét, előadóját
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen