Arab befektetőké az AMD tíz százaléka

Hirdetés

Hector Ruiz
Hector Ruiz: lemond?

Közel tízszázalékos részesedést vásárolt az Advanced Micro Devices (AMD) processzorgyártóban az Egyesült Arab Emírségekhez tartozó Abu-Dzabi kormányának stratégiai befektetői vállalkozása, a Mubadala Development. A vállalat tegnap be is jelentette, hogy túladott 700 millió dollárnyi törzsrészvényen, és a tranzakcióból befolyó összeget saját céljaira – többek között adósságtörlesztésre, működőtőke-állományának növelésére – használja. Az idén rendkívül súlyos mínuszokba belefutó és az ATI-felvásárlás, valamint a kapacitásnövelést célzó megaberuházások miatt pénzzavarba került cég számára minden bizonnyal jól jött az arab befektetés. Az AMD konszolidált adóssága szeptember végén körülbelül 5,3 milliárd dollár volt. A Financial Times szerint az ügylet felkeltheti a külföldi befektetéseket vizsgáló amerikai szövetségi bizottság figyelmét, mivel a vállalat kormányzati megrendelőknek is dolgozik.

A Mubadala Developmentet 2002-ben gründolták az perzsa-öbölbeli emírség állami befektetési alapjaként. Azóta elsősorban helyi olaj- és energiaipari cégekben szerzett részesedést, de övé többek között a Ferrari 5 százaléka is. Az alap egyike az olajbevételeket az utóbbi időben egyre aktívabbak külföldön fialtató közel-keleti befektetői csoportoknak.

Az AMD egyébként a héten több piaci pletyka alanya is volt. A hét elején felmerült, hogy a vállalat az első drezdai üzemének korszerűsítésével kialakított új gyárát, a Fab 38-at eladja félvezetőgyártó partnerének, a tajvani TSMC-nek. Ezt később cáfolták. A másik Wall Street-i jóslat szerint hamarosan vezérigazgató-csere várható a cégnél: Hector Ruiz helyét a nemrég kinevezett új elnök, Dirk Meyer veheti át.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények