Korszerű chipgyárat építenek az oroszok

Ha a kormány hajlandó támogatni, nagyjából 58 milliárd rubeles (2,3 milliárd dollár) beruházással korszerű, 300 milliméteres szilíciumszeleteken 65 és 45 nanométeres technológiával dolgozó félvezetőgyárat épít az orosz Szilícium-völgyben a legnagyobb helyi chipgyártó, a Mikron. A nagyralátó projekt tervét a Szocsi 2007 fórumon ismertette egy héttel ezelőtt a cég anyavállalata, a Sitronics JSC. A beruházást támogatja az orosz Gazdaságfejlesztési és Kereskedelmi Minisztérium illetékes bizottsága, a kormány azonban még nem döntött a sorsáról.

Márpedig a gyárépítés csak az állammal közösen finanszírozható. A Sitronics úgy kalkulált, hogy a modern üzem 51 százalékban lenne saját tulajdona, a fennmaradó 49 százalék felett pedig Moszkva rendelkezne. A beruházás a szovjet korban alapított orosz mikroelektronikai iparvárosban, Zelenográdban valósulna meg; az építkezést 2008 januárjában kezdenék, a gyártás pedig 2009 októberében indulhatna meg. A Mikron nemcsak saját fejlesztésű, de más orosz áramkörtervező cégek által leadott chipeket is előállítana az üzemben, és javarészt exportra termelne.

A Sitronics számol azzal a lehetőséggel is, hogy Moszkva nem áll a projekt mellé. Ebben az esetben a meglévő zelenográdi gyárat fejlesztenék tovább. Ebben éppen most fejezik be a legnagyobb európai félvezetőgyártó vállalattól, az STMicroeletronicstól vásárolt berendezések telepítését. Ezzel a több mint 200 millió dolláros fejlesztéssel megnyílik a lehetőség a 180 nanométeres csíkszélességre történő átállásra – de ma már ez a technológia is elavultnak számít.

A Sitronics az idei első félévet 79,8 millió dolláros mínusszal zárta, árbevétele 683,3 millió dollár volt, az év egészében pedig 1,6-1,7 milliárd dollár körüli forgalmat vár. A megaberuházásról beszámoló híradások arról nem emlékeznek meg, hogy a vállalat miként tervezi a 65 és 45 nanométeres gyártás beindítását. E technológiák kifejlesztése olyannyira költségigényes, hogy az Intel kivételével gyakorlatilag az összes iparági szereplő kooperációban dolgozott vagy dolgozik rajta. A Mikron korábban a német Infineonnal és az STMicroelectronicsszal működött együtt.

Azóta történt

Előzmények