Csökkent a Sun vesztesége

Az elemzők prognózisánál alacsonyabb veszteséget ért el a Sun Microsystems a szeptember 26-án véget ért első pénzügyi negyedévben. A vállalat árbevétele 3,6 százalékkal 2,63 milliárd dollárra emelkedett, vesztesége pedig az egy évvel korábbi 286 millió dollárról, részvényenként 9 centről 174 millió dollárra, részvényenként 5 centre csökkent. Az egyszeri költségeket – köztük a Kodakkal tető alá hozott szabadalomügyi kiegyezés 82 milliós mínuszát – nem számítva a Sun 13 millió dolláros, papíronként nullszaldós profitot hozott össze, míg a Reuters által megkérdezett elemzők ezen az alapon részvényenként 3 centes veszteséget vártak.

A bruttó haszonrés 42,9 százalék volt, magasabb, mint egy évvel ezelőtt és mint a korábbi negyedévben. Az elemzők árgus szemekkel követik e mutató alakulását, mert az elmúlt években az olcsóbb, x86-os kiszolgálók növekvő fogalma és a riválisok – az IBM, a Dell és a Hewlett-Packard – generálta árverseny megkurtította a haszonrést. Most azonban a költségcsökkentés éreztetni látszik hatását.

Steve McGowan pénzügyi vezérigazgató közölte, hogy 3500 dolgozó elbocsátását tervezik – és nem 3000 állást szüntetnek meg, amint azt áprilisban jelentették. Eddig 2900 embertől váltak meg, a fennmaradó 600-at pedig már értesítették.

Azóta történt

Előzmények