Jövőre lehet törvényünk az informatikai biztonságról

Az országgyűlés jövő évi törvényalkotási programjába remélhetőleg szerepelni fog az informatikai biztonságra vonatkozó törvénytervezet – mondta ma az IIR Magyarország által szervezett Vezeték nélkül 2010 konferencián Dr. Dedinszky Ferenc, az egykori Miniszterelnöki Hivatal (MEH) infokommunikációs államtitkárságának informatikai biztonsági felügyelője. A szakember – aki jelenleg még érvényes titulusainak képlékenységét jelezve kezdte előadását – kiemelte: ha így lesz, hazánk a világon az egyik első olyan ország lehet, amely e területet átfogóan szabályozó törvényt vezet be.

Dedinszky rámutatott: ma Magyarországon csak egyes ágazatokra vonatkozóan létezik olyan szabályozás, amelyben előkerülnek az IT-bizontsági szempontok. E tekintetben áttörésnek tekintethető a tavaly elfogadott és hatályba lépett elektronikus közszolgáltatásról szóló törvény, illetve annak végrehajtási rendeletei, ám átfogó szabályozás egyelőre nem létezik.

„Szükség lenne rá, mert az információ védelme ugyanolyan alapjoga az embereknek, mint az egyéb vagyon védelme” – fogalmazott. A törvény előkészítését két évvel ezelőtt kezdték meg, és bár a szakmai szervezetekkel megvolt az egyetértés, az igazságügyi minisztérium számos alkotmányjogi aggályt vetett fel. A törvénytervezet legutolsó, tavaly augusztusi változata azóta a „polcon van”, mert a leköszönt kormány az akkori politikai helyzetben nem akarta felvállalni az esetleges elutasítás kockázatát.

A törvény részleteiről Dedinszky nem beszélt, de azt elmondta, hogy az előkészítés alatt lévő amerikai kiberbiztonsági törvénnyel szemben nemcsak a kritikus infrastruktúrák védelmével foglalkozik, annál állampolgár- és szolgáltatáscentrikusabb. Többek között kötelezővé fogja tenni a szolgáltatók számára az állampolgárok, az igénybe vevők tájékoztatását arról, hogy milyen veszélyek fenyegetik őket az adott szolgáltatás használata során – mondott egy példát.

Lapunknak arra kérdésére, hogy az új kormányban látja-e a szándékot a törvény támogatására, Dedinszky Ferenc azt mondta: bár erről az új kabinet még nem beszélt, ő bizakodó, mert ellenzéki pozícióban a Fidesz több alkalommal is kifogásolta a terület szabályozásának hiányát, többek között az informatikai bizottságban és az Ügyfélkapu problémáinak kapcsán elhangzott interpellációkban is. A szakember szerint e reakciók alapján remélhető, hogy az új kormány e területet fontosnak tartja majd. Azt Dedinszky nem várja, hogy az országgyűlés idei második féléves törvénykezési programjába belefér majd a tervezet, de jövő évibe remélhetőleg már igen.

Azóta történt

  • Lesz-e digitális világigazolvány?

    Az amerikai terv csak saját polgáraikat célozza, ám a törekvés szinte bizonyosan mintaadó lehet a világ többi része számára is.

Előzmények