Idén olimpiai versenyszám lehet a videojáték

Idén első alkalommal fordulhat elő, hogy a nyári olimpiai játékok idején és helyszínén a videójátékok szerelmesei is összemérhetik tudásukat: az augusztus 8-án kezdődő pekingi olimpia egyik hivatalos társrendezvénye, a Digital Games torna az évek óta futó World Cyber Gameshez hasonló megmérettetés lesz, nemzetközi mezőnnyel, előzetes kvalifikációkkal és értékes díjakkal.

Kínában a videojáték éppúgy hivatalos sport, mint az atlétika, a foci vagy a vízilabda – a számítógépek előtt ülő játékosok összecsapásait több tízmillióan követik figyelemmel az élő közvetítéseken keresztül vagy a helyszínről. Kormányzati becslések szerint csak Kínában legalább ötvenmillióan űzik komoly szinten ezt a „sportot”.

A Digital Games mégsem kínai kezdeményezés: az ötlet egy kaliforniai vállalkozó, Ted Owen fejéből pattant ki, aki GGL Global Gaming (GGL) nevű cégével több hasonló rendezvény lebonyolításában is részt vett. Az olimpiai játékok társrendezvényeként megtartott Digital Games lesz a GGL eddigi legnagyobb vállalkozása.

Owen az olimpiai szervezőbizottsággal nyélbe ütött együttműködési szerződés megkötését követően máris rendkívül bizakodóan nyilatkozott: „Úgy hisszük, hogy a Digital Games jóval több érdeklődőt vonz majd, mint egyes olimpiai számok” – mondta az ötletgazda.

A tornát a legtöbb olimpiai versenyszámtól eltérően nem Pekingben, hanem Sanghajban tartják majd, a konkrét helyszíneket egyelőre még nem választották ki. Tekintve, hogy a videojátékok rendkívül népszerűek a Föld legnépesebb országában, jó eséllyel nagyobb stadionok adnak majd helyet a versenyeknek – akárcsak az „igazi” olimpiai számoknál.

A Digital Games a pekingi játékokkal egy időben, augusztus 8-án kezdődik és 12-én ér véget. A rendezvényt – melynek népszerűsítésében több amerikai celeb is részt vesz – élőben közvetítik Kínában.

Azóta történt

Előzmények