Elindult az ingyenes „online számítógép”

A 2001-ben alapított svéd Xcerion vállalkozás kedden elindította ingyenes cloud computing szolgáltatásának, az iCloudnak nyilvános tesztüzemét. A cég csak ezzel foglalkozik, nyolc éve dolgoznak az iCloud-környezet és a XIOS- (Xcerion Internet Operating System) -infrastruktúra létrehozásán. A Xceriont egy svéd kockázatitőke-befektető társaság hozta létre, s menedzsmentjében két olyan mérnök is van, akik korábban a Microsoftnál voltak vezető fejlesztők.

Önmagában egy ilyen szolgáltatás ma már nem újdonság, ám az ingyenessége, a teljességre törekvése, valamint az alkalmazott technológia mindenképpen az, hiszen a Microsoft vagy az Apple egész más konstrukciókban valósítják meg a sokat vitatott „felhőt", s még a Google-nak is be kell építenie vállalati struktúrájába a legújabb online szolgáltatásokat. A svédek piaci célpontja a mobil eszközöket használók egyre népesebb tábora.

iCloud

Az iCloud a felhasználó gépén egy 2 megabájt méretű XML-alapú virtuális gépet használ, s AJAX-ban írott alkalmazások online futtatását, illetve felhasználói tárhelyeket (3 GB) biztosít. Az alapszolgáltatás mindenki számára ingyenes, viszont ha valaki ennél nagyobb tárhelyre tart igényt, akkor azért már havi díjat kell fizetnie.

iCloud

A szolgáltatás jelenleg angolul, kínaiul, oroszul, spanyolul, portugálul, németül, svédül és filippínó nyelven érhető el, 30 alkalmazást tartalmaz, 20 további widgetet is kínálnak, valamint egy backup/szinkronizációs alkalmazást. Az iCloud egyelőre csak az Internet Explorerben használható teljes értékűen, a Firefox még csak részleges támogatást élvez, de a fejlesztők állítása szerint ez legfontosabb feladatuk most. Hamarosan létrehoznak egy szoftveres piacteret is, ahol a külső fejlesztők kínálhatják programjaikat (ingyen, reklámokkal ellátott oldalakon vagy pénzért). A vállalat az itt termelt bevételek 25 százalékára tart majd igényt (az Apple a saját hasonló boltjában 30 százalékot kér).

A vállalat nagy reményekkel vágott bele a tesztüzembe, úgy vélik, más hasonló kezdeményezésekkel szemben (mint például a Google App Engine) az ő megoldásuk az XML virtuális gép, a helyi kapacitás kihasználása miatt kevésbé terheli le a hálózatot, kevesebb energiát igényel az adatközpont működtetésekor, illetve a szervereket is kevésbé veszi igénybe. Jelenleg tárgyalnak az Akamaijal, hogy hozzáférhessenek 25 ezer szerverhez világszerte.

Azóta történt

Előzmények