Kilukadt a felhő: biztonsági hiba a Google-nál

A Google a hét végén egy, a felhasználóknak küldött szűkszavú levélben elismerte, hogy biztonsági incidens történt a Google Dokumentumok online alkalmazásának adatbázisában. A tájékoztató szerint egy pontosabban meg nem határozott időszakban sok olyan dokumentum vált elérhetővé mások számára, melyek esetében a felhasználó ezt nem engedélyezte.

Hirdetés

A cég közleménye azt is tartalmazza, hogy csak szöveges fájlok és bemutatók váltak elérhetővé, táblázatok nem, s csak azok nézhettek bele felhatalmazás nélkül az adatokba, akikkel a felhasználók korábban kapcsolatban álltak, megosztottak velük dokumentumokat, linkeket.

A Google igyekszik bagatellizálni a történteket, mint írják, csak a feltöltött dokumentumok 0,05 százaléka érintett, ám a felhasználók számát nézve ez is minimálisan több százezer fájlt jelenthet.

A hibát kijavították, de a korábbi kapcsolatokat az érintett felhasználók esetében törölték, most csak a fióktulajdonos fér hozzá az adatokhoz, ezért nekik a megosztási, együttműködési jogokat újra ki kell osztaniuk.

Azóta történt

Előzmények