Jön a szupergyorsított sávszélesség

Az Asankya nevű, hálózati megoldásokkal foglalkozó amerikai cég bejelentette, hogy sikerült továbbfejlesztenie már meglévő párhuzamosított hálózati technológiáját, melynek segítségével az internetalapú alkalmazások a mai számokhoz képest akár negyvenszeres átviteli teljesítményt is képesek lehetnek elérni. Amennyiben a vállalat számításai helyesnek bizonyulnak, úgy végre elgördülhet az útból a cloud computing és software-as-a-service szolgáltatások széles körű befogadásának legmagasabbra tornyosuló akadálya: a gyér sávszélesség.

A sávszélesség ugyanis komoly problémát jelent már abban az esetben is, ha csupán otthoni számítógépünkön tárolt adatainkat szeretnénk a cloudban archiválni: tipikus kapcsolati sebességgel számolva néhány gigabájtnyi információ feltöltése is hosszú órákat vesz igénybe. Az Asankya új hálózati technológiája egy sor saját fejlesztésű párhuzamos hálózati algoritmuson alapul, melyek jelentősen képesek növelni az internetprotokoll teljesítményét, és ezzel együtt felgyorsítani a titkosított adatforgalmat az TCP- és UDP-bázisú alkalmazások számára. A szolgáltatás több útvonalat hasznosít, valamint kivonja a forgalomból a duplikált csomagtovábbítást is.


A bemutató animációért kattintson ide. (Forrás: Asankya)

A technológiát korábban az Egyesült Államok kormányzati rendszereiben vetették be, ahol valós idejű interaktív videoalkalmazások vezetékes és vezeték nélküli hálózatokban történő továbbítására használták. A szolgáltatás piacra dobása azért bír óriási jelentőséggel, mert az utóbbi években útjára indult cloud computing az IDC  előrejelzései alapján 2010-re 42 milliárd amerikai dolláros üzletté fog bővülni.

Azóta történt

  • Nem nő tovább az ADSL-piac

    Második hónapja nem regisztrál új előfizetést az NHH statisztikája. Telítődött a vezetékes piac.

  • Vezetékes internet: közel a félmilliárdhoz

    Jövőre világszerte 500 millió fölé nő az előfizetések száma. A domináns kapcsolódási technológia még mindig az xDSL.

Előzmények