Felhősít a Symantec

Norton brandjén keresztül hinti el cloud-szolgáltatásának magjait az amerikai Symantec. A biztonságtechnikai cég 25 gigabájt tárhelyet ajánl 50 amerikai dollárért (11 ezer forintért) cserébe, amely természetesen tovább bővíthető 10, 25, 50 és 100 gigabájtos egységekben.
A Norton Online Backup egy csomagban megrendelve maximálisan öt számítógép rendszeres biztonsági mentését végzi el; a kliensprogram PC-n és laptopon egyaránt működik, viszont csak Windows XP-n vagy Vistán használható – sem a Mac, sem a Linux-felhasználók nem vehetik igénybe az új szolgáltatást.
Az alkalmazás első futtatásakor kiválaszthatjuk a biztonsági mentés tárgyát mappánként, avagy akár a komplett meghajtót is megjelölhetjük „felhősítésre.” Ezt követően a további mentések – a PC-nk  vagy laptopunk üresjárata közben – automatikusan mennek végbe, de természetesen lehetőségünk van a rendszer manuális vezérlésére is.
Minden feltöltött adat 256 bites AES titkosítási metóduson esik át, így számolnunk kell a processzor komoly igénybevételével – az első mentéskor legalábbis mindenképpen. A Symantec adatközpontjaiban megőrzött fájlok természetesen bármikor visszatölthetőek a saját számítógépünkre, ehhez csupán egy böngészőalkalmazás szükségeltetik. A támogatási listában egyaránt szerepel az Internet Explorer (6-os verzió vagy felett), a Firefox (2.0-s verzió vagy felett) és a Safari (3.0-s verzió vagy felett), azonban az Opera- és Chrome-hívek kiszorultak a körből.
Az alkalmazás egyelőre csak az Egyesült Államokban vásárolható meg, a világméretű startra még néhány hetet várni kell.

Azóta történt

Előzmények