Elérhető a Microsoft Exchange Server 2010 bétája

A bejelentések időszaka az április Redmondban: az Office-családot illető újdonságok mellett tegnap óta letölthető a Microsoft kommunikációs termékvonalának egyik új fejlesztése, a helyben telepített szoftverként és online módon is egyaránt használható Exchange Server 2010 nyilvános béta-verziója, mind az online változata, mind a helyben telepített, 360 napig használható verzió.

A Microsoft által „az Office-hoz kapcsolódó termékek új hullámának" nevezett szoftverek első darabja, a végleges változat az év második felében jelenik meg, a többi (az Office 2010, a SharePoint Server 2010) technikai előzetese 2009 harmadik negyedében lesz elérhető, ezek végleges változatát pedig 2010 első felében tervezik kiadni.

Az új Exchange Server az ismertető szerint integrált e-mailarchiválást, alacsonyabb tárolási költségeket, nagyobb hatékonyságot ígér: „Az Exchange 2010 a Microsoft egyesített kommunikációs szoftverkoncepciójának jegyében új korszakot nyit meg" – nyilatkozta a bejelentés kapcsán Rajesh Jha, az Exchange üzletág alelnöke.

Az eddigi leírások alapján úgy tűnik, valóban komoly lépéseket tettek előre a fejlesztők, s a marketinget leválasztva is jelentős mértékű az újdonságok száma: például sokkal rugalmasabbá tették a telepítést és az üzemeltetést, hogy csökkentsék a felhasználók költségeit. A TechNet oldalán olvasható bemutató szerint fontos eszköz az Exchange Control Panel (ECP), mely az Outlook Web Accesshez (OWA) hasonló webes felület, ám ez adminisztrációs célokat szolgál, és segítségével például különféle jogokat lehet adni a felhasználóknak, mondjuk saját adataik módosítását, vagy hogy követhessék levelük cégen belüli útját.

Igen fontos újítás a Database Availability Group (DAG), mely leegyszerűsíti és megkönnyíti az adatbázisok kezelését, az adminisztrátor már csak azt fogja kijelölni, hogy mely adatbázisok mely szervereken legyenek elérhetők, s milyen prioritással. A tárolási rendszer is megváltozott, a postafiókok méretének felső határa 10 gigabájt. A felhasználók is jó pár új kényelmi funkciónak örülhetnek: a levelezési tippek a gyakori hibákra hívják fel a figyelmet (például ha a címzett távol van jelenleg, túl nagy csatolmány akar küldeni stb.), a Rights Management Services (RMS) módot ad az automatikus jogvédelemre, ezáltal csökkenti az információszivárgás esélyét. Az Outlookban megjelennek a hangposta-üzenetek szövegei is. A Gmailből ismert módszer szerint az üzeneteket „beszélgetésekbe" lehet összerendezni, s ezt persze menedzselni is lehet. Az OWA is átalakult, s most már Outlook Live néven fut, s igen fontos, hogy már a Firefoxot és a Safarit is támogatja.

Azóta történt

Előzmények