Kezdődhet a doménnév-forradalom

Többéves előkészítés és vita után az internetes címeket felügyelő ICANN  ma határozott az ún. általános felsőszintű domének (gTLD) bevezetéséről. Az internet történetének egyik legjelentősebb változásaként beharangozott módosítás révén 2012 elejétől megnyílik a lehetőség a szabadon választható – ráadásul nem csak latin betűs – végződések regisztrálására.

De miről is van szó? Felsőszintű doménnek azokat a végződéseket nevezzük, amelyet az internetes címekben többnyire az utolsó pont után találhatunk. Ilyen például a .com, .org, .gov vagy .museum (bár ide tartoznak, külön kategóriát alkotnak az országkódok, mint a Magyarországnak járó .hu). Ezeknek a végződéseknek a száma ma korlátozott. 1985-ben mindössze hat gTLD létezett, és bár az ICANN – többnyire egy-egy érdekcsoport lobbijának engedve – hosszabb-rövidebb procedúrák után időről időre engedélyezte egy-egy újabb végződés felvételét, ma is csak 22 regisztrálható.

A mostani döntés felszabadítja a végződéseket, amelyek majdnem olyan szabadon választhatók lesznek – 64 karakter hosszúságig –, mint az ezek alá bejegyzett internetes címek. Peter Dengate Thrush, az ICANN igazgatótanácsának elnöke azt mondja: a lépés óriási jelentőségű, „ez egy új korszak kezdete az internet történetében.”

A szervezet most globális tájékoztató kampányba kezd, hogy a lehetőséget megismertesse a felhasználókkal és a potenciális megrendelőkkel, az igények bejelentésére pedig 2012. január 12-től három hónapon át lesz majd mód – közölték. Elméletben bármely betűkombináció regisztrálható lesz végződésként, de mivel a regisztrációs díj jó néhány tízezer dollárra – vállalatok esetében akár 185 ezer dollárra – rúghat, elsősorban szervezetek és nem magányszemélyek rohamára számítanak. A jelentős összeg a végződésekkel üzletelő spekulánsok távol tartására is szolgál.

Többek között jó néhány város – többek között New York és Berlin – lobbizott már évek óta saját doménért, most előttük is megnyílik a lehetőség. Tavaly ősszel egy budapesti domén bejegyzését célzó mozgalom is indult dotbud néven, de erről azóta nem lehetett hallani, weboldala sem elérhető már. Az egyes kérelmeket az ICANN egyedileg bírálja majd el; az azonos betűkombinációt igénylőknek és a védjegytulajdonosoknak pedig biztosítanak lehetőséget a vitarendezésre.

A gTLD-k felszabadítását az ICANN már 2008-ban elhatározta, az eredeti elképzelések szerint az új nevek regisztrációja már 2009 második negyedévében megindulhatott volna. Ám, mint hamar kiderült, a végződések liberalizációjának komplexitását a szervezet alábecsülte, és a felmerülő problémák és kérdések miatt sokkal hosszadalmasabb előkészítő munkára volt szükség, mint tervezték.

A regisztráció a mostani ütemterv szerint az eredeti céldátumhoz képest közel három év késéssel kezdődik meg, az újonnan regisztrált végződések pedig leghamarabb 2012 végén válhatnak elérhetővé az interneten.

Azóta történt

Előzmények