Megszűnik a kéthetes doménvárólista

Június 1-jétől megváltozik a hazai doménregisztráció szabályozása. Az egyik legfontosabb változás, hogy az igényelt .hu domén technikailag 1-2 napon belül használatba vehető lesz, megszűnik a korábbi kéthetes várólista.

Hirdetés

Az új szabályzat szerint a domén az igény benyújtását követő műszaki és adminisztrátori ellenőrzés után, legkésőbb a következő munkanapon feltételes használatba adásra kerül, azaz műszakilag az igénylő rendelkezésére áll, de még nem lesz bejegyzett. Ezzel egyidejűleg megjelenik a kihirdetési listán, és ha a kihirdetés napjától számított 8 napon belül nem emelnek ellene panaszt, jogilag is delegált státuszba kerül.

Ha az igény ellen panaszt nyújtanak be, a Tanácsadó Testület vitarendező eljárást indít, azonban ez is a korábbinál rövidebb határidőkkel zajlik majd le, a döntés legfeljebb 3 hét alatt megszületik – derül ki az egyik hazai regisztrátor, a Domain Registrar Kft. közleményéből.

További változás, hogy a jelenlegi prioritásos, illetve nem prioritásos igények közötti megkülönböztetés megszűnik. Ez azt jelenti, hogy a „first come first served” elve érvényesül minden igényre, azaz ugyanarra a névre mindig csak egy igény lehet nyilvántartásba véve.

Azóta történt

Előzmények