A Huawei tagadja az amerikai vádakat

Az egyik fél ezt állítja, a másik pedig azt.

Pocsék hete volt most a globális szinten is meghatározó kínai távközlési vállalatnak, mivel az ellenük hosszú évek óta kampányt folytató amerikai hatóságok valóságos pergőtüzet zúdítottak a cégre.

E lépések között talán a legfontosabb, hogy az USA igazságügyi minisztériuma vádat emelt – nem is egyet – a Huawei és leányai ellen, és e kijelentések többsége ipari kémkedéssel, az ipari kémkedés rendszerszintű alkalmazásával vádolja meg a kínaiakat.

A Richard Donoghue szövetségi ügyész által jegyzett vádirat igen komplex, nem egyszerűen egy több mint egy évtizede zajló lopássorozattal vádolja meg a Huaweit, hanem arra is kitér, hogy a cég amerikai tevékenységének meghatározó, az alkalmazottak munkájához tartozó eleme volt az Egyesült Államok vállalataitól történő adatszerzés.

És ezt állítólag eredményesen is végezték: „A Huawei erőfeszítései a kereskedelmi titkok és más, kifinomult amerikai technológia ellopására sikerrel jártak” – állapította meg csütörtöki közleményében az amerikai igazságügyi minisztérium, hozzátéve, hogy így a kínai vállalat jelentősen csökkenthette a saját költségeit is.

Ehhez hozzáadják az embargó megtörését is: a kanadai üggyel kapcsolatban megállapítják, hogy a Huawei – kódolt megnevezéseket alkalmazva – különböző termékeket szállított Iránba és Észak-Koreába. Iránt A2, Észak-Koreát A9 néven jelölte meg. Az amerikai ügyészek szerint a kínai vállalat segített Iránnak olyan megfigyelő berendezések felállításában is, amelyek a teheráni megmozdulások idején megfigyelték és beazonosították a tüntetőket.

Ezeken kívül felmerült a csalás és pénzmosás gyanúja is.

Sőt, szintén a napokban mindehhez hozzájött az is, hogy a Huawei hátsó kapuk segítségével az általa gyártott, szállított és üzembe helyezett eszközökön már rég hozzáfér a hálózatokon zajló adatforgalomhoz.

A Huawei tagad

A kínai vállalat ezekre vádakra természetesen reagált, és több közleményben is cáfolják az állításokat.

A lehallgatással kapcsolatban pl. ezt írják:

Amint azt az Edward Snowden-féle szivárogtatások is alátámasztották, az Amerikai Egyesült Államok az, amely titokban évek óta világszerte hozzáfér telekommunikációs hálózatokhoz, továbbá kémkedik más országok után. A Washington Post szintén most publikált cikke – miszerint a CIA egy titkosítással foglalkozó vállalaton keresztül évtizedekig figyelt meg más országokat – szintén alátámasztja ezt.

Az Egyesült Államok a Huawei lehallgatásával kapcsolatos vádja csupán figyelemelterelés – a kiberbiztonság területén elfogadott logika semmilyen formáját nem tartja be. A Huawei Technologies soha nem fért hozzá és a jövőben sem fog hozzáférni telekommunikációs hálózatokhoz „titokban”, erre nincs is megfelelő képessége. A Wall Street Journal egyértelműen tisztában van azzal, hogy az amerikai kormányzat nem tud bizonyítékkal szolgálni vádjainak alátámasztására, ennek ellenére úgy döntött, hogy elismétli az amerikai tisztviselők által terjesztett hazugságokat. Ez mutatja a Wall Street Journal elfogultságát a Huawei-jel szemben, egyúttal aláássa saját hitelességét is.

A Huawei távközlési szolgáltatóként a 3GPP / ETSI szabványokat követi, akárcsak minden más szolgáltató. Kötelesek vagyunk betartani az ipari szintű törvényes lehallgatási szabványokat, mint például a 3GPP TS 33.107, 3G hálózatokra vonatkozó szabványát és TS 33.128 szabványt az 5G esetében. Itt érnek véget a Huawei törvényes lehallgatással kapcsolatos kötelezettségei.

A törvényes lehallgatási interfészek tényleges adminisztrációját és használatát kizárólag a hordozók és a szabályozók végzik. A lehallgatási interfészek mindig az üzemeltető oldalán, védett helyiségekben találhatók, és azokat olyan alkalmazottak üzemeltetik, akiket az államaik kormánya ellenőriz. Az üzemeltetők nagyon szigorú szabályokkal rendelkeznek ezen interfészek működtetésére és karbantartására. A Huawei ezen túlmenően nem fejleszt és nem gyárt semmilyen lehallgató berendezést.

A Huawei mindössze távközlési berendezések szállítója. Ebben a szerepben lehetetlen hozzáférnie az ügyfélhálózatokhoz engedélyük és láthatóság nélkül. Nem vagyunk képesek megkerülni a szállítókat, átvenni az irányítást és adatokat megszerezni a hálózatukból anélkül, hogy a szokványos tűzfalak vagy a biztonsági rendszert azt észlelnék. Azt még a Wall Street Journal elismeri, hogy az amerikai hivatalnokok nem tudnak konkrét részleteket megadni az úgynevezett „hátsó ajtókkal” kapcsolatban.

A kiberbiztonság és a felhasználói adatvédelem kiemelt fontosságúak a Huawei számára. Az amerikai tisztviselők észrevételei teljes mértékben figyelmen kívül hagyják a Huawei és a szolgáltatók óriási befektetéseit és bevált gyakorlatait a kiberbiztonsági kockázatkezelés tekintetében. Felháborítónak tartjuk, hogy az Egyesült Államok kormánya mindent megtesz azért, hogy kiberbiztonsági témák felhasználásával stigmatizálja a Huaweit. Amennyiben az Egyesült Államok felfedezne bármilyen jogsértést a Huawei részéről, határozottan felkérjük, hogy konkrét bizonyítékokat tegyen közzé, ne pedig a médiát használja rosszindulatú pletykák terjesztésére.

A másik váddal kapcsolatban pedig ezt:

A Huawei Technologies visszautasítja az USA Igazságügyi Minisztériumának újabb vádjait

A mostani eljárással az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma újfent megpróbálja helyrehozhatatlanul károsítani a Huawei hírnevét és üzletmenetét. A vádak alaptalanok és javarészt régi polgári peres eljárásokat használnak fel újból, amelyek az elmúlt 20 évben már rendeződtek. Ezeket vagy enyhítették vagy bizonyos esetekben visszautasították az amerikai szövetségi bíróságok és esküdtszékek. Az Egyesült Államok kormányzatának vádjai ismét nem állják meg helyüket, bizonyítani fogjuk, hogy alaptalanok és igazságtalanok.

Azóta történt

Előzmények