Elutasították a Huawei amerikai keresetét

Az indoklás szerint a szövetségi kormány joga, hogy megválassza üzleti partnereit.

Ahogyan annak idején az IT café is beszámolt róla, a Huawei egy 2018-ban érvénybe lépett amerikai törvény ellen nyújtott be keresetet, még tavaly márciusban. A jogszabály értelmében az amerikai szövetségi hivataloknak és intézményeknek tilos üzleti kapcsolatba lépniük a Huaweijel.

Az eljárás végén tegnap született döntés, és Amos Mazzant kelet-texasi szövetségi bíró így indokolta a döntését: az amerikai kongresszusnak megvan a felhatalmazása arra, hogy megtiltsa szövetségi intézményeknek Huawei-termékek vásárlását: „Szerződést kötni a szövetségi kormányzattal kiváltság, és nem alkotmányban garantált jog” – írta 57 oldalas indoklásában a bíró.

A Huawei elégedetlenségének adott hangot, és közölte: további jogi lépéseket fontolgat. Elemzők arra mutattak rá, hogy a kínai cég lényegében az amerikai nemzetvédelmi törvény egyes részei ellen intézett kihívást. Az évente megszavazott jogszabály hatalmazza fel a szövetségi kormányzatot a katonai kiadásokra, és a 2018-ban elfogadott törvény megtiltotta, hogy szövetségi dollárok kerüljenek a Huaweihez és kínai riválisához, a szintén távközlési berendezésekkel foglalkozó ZTE Corporationhöz.

A csaknem egy esztendeig húzódó perben a Huawei jogászai egyebek mellett azzal érveltek, hogy megértik ugyan az amerikai kormányzat nemzetbiztonsági aggodalmait, de a cégre vonatkozó tiltást 2019-ben is tartalmazó törvény szerintük hamisan értelmezi a nemzet védelmének fontosságát, és egyben sérti a kínai nagyvállalat alkotmányos jogait is. A Huawei Amerikában érvényes esetleges alkotmányos jogainak mibenlétére nem tértek ki a perről nyilvánosságra hozott információk.

Azóta történt

Előzmények