A brit miniszterelnök kiállt a Huawei mellett

Boris Johnson ragaszkodik a szuverén döntéshez, melyet körültekintően fognak meghozni.

Az amerikai nyomásra megindított kampány hatására Nagy-Britanniában is éles viták folynak arról, hogy jelent-e biztonsági kockázatot az, ha az 5G-s hálózatok fejlesztésébe bevonják a kínai távközlési óriást, a Huaweit is.

Hirdetés

Bár nagy a nyomás a miniszterelnökön, Boris Johnson bizonyos mértékig kitart a Huawei támogatása mellett, ugyanis jóváhagyott egy olyan előterjesztést, mely szerint a kínai cég részt vehet a fejlesztési munkákban – igaz, a kiszivárgott információk szerint csak „korlátozott mértékben”. Az előterjesztésről a jövő héten várható döntés a Nemzetbiztonsági Tanácsban (ahol egyébként egy zárt ülésen tavasszal 5-4 arányban a Huawei engedélyezése mellett döntöttek, ám mivel ez az információ is kiszivárgott, a végleges döntést elhalasztották – ennek a következménye lett, hogy az érintett szolgáltatók más beszállítók felé fordultak).

A vita mindazonáltal sokkal inkább politikai, mint szakmai vagy biztonsági, ugyanis a Huawei az Egyesült Királyságban csak minimális részben érintett a hálózatfejlesztésben, pl. antennahálózatot (RAN) szállítanak: az 5G hálózatok lényegi elemeit (core network hardwer) a Nokia és az Ericsson biztosítja.

Ha Boris Johnson javaslatát elfogadják, az bizonyosan politikai feszültséghez vezet majd az Egyesült Államokkal, akik határozottan elvárják a Huawei kizárását a fejlesztésekből – ám a brit nemzetbiztonság szakértői nem osztják az amerikaiak aggodalmait.

A miniszterelnök az ügyről egyébként ma reggel nyilatkozott a BBC műsorában, ugyanis az előterjesztés hírére az amerikaiak hétfőn azonnal megkeresték a brit vezetést, hogy olyan bizonyítékokat mutassanak be nekik, melyek alapján biztonsági szempontból „őrültség” a Huawei eszközeit használni. Boris Johnson erre azt mondta, hogy a briteknek joguk van a legmodernebb technológiát használni, és ha azt bármi okból kifogásolják, akkor javasoljanak alternatívát helyette. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy mind a nemzeti, mind a szövetségi szintű biztonság kiemelten fontos, és ezek tiszteletben tartásával fognak eljárni.

Azóta történt

Előzmények