Megjelent a HTML 5 vázlatos leírása

A World Wide Web Consortium (W3C) tegnap a nyilvánosság elé bocsátotta az internetes oldalak megjelenítését szolgáló HTML jelölőnyelv következő, 5-ös verziójának vázlatos specifikációját. Komoly változás e téren 1997 óta nem történt, s az iparági szereplőktől függ az új leírás elfogadása is, de valószínűleg a végleges változatra még legalább 2010-ig várni kell, habár egy mindenki által elfogadott szabvány növelné a hatékonyságot, s jelentősen csökkentené a szoftverfejlesztési költségeket is.

A számtalan újdonságot tartalmazó leírás a vezető internetes cégek szakértőinek közreműködésével készült. Az új változat kidolgozása már elkerülhetetlennek számított, mivel az internet az utóbbi években mindinkább az interaktivitás irányába mozdult el, s ezt követnie kellett a technológiának is; emellett ki kellett gyomlálni néhány olyan jellemzőt, melyek még az internet korai időszakából maradtak meg. Tim Berners-Lee, a W3C igazgatója most is az internet egyik legfontosabb szabványának tartja a HTML-t, melynek modernizálása szerinte kulcskérdés a felhasználók szempontjából, s véleménye szerint elvárás, hogy a szabvány ötvözze az újítást, a pragmatizmust és az idealizmust.

Megújult a szerkezet és a megjelenítés több fontos eleme, újítások találhatóak a navigációban, az egyes fontos szerkezeti elemekben; jelentős változáson esett át a médiatámogatás, megjelent a felhasználói dokumentumszerkesztés, átalakult a fejlécek, a lábjegyzetek szerkesztési módja, valamint az Ajax-támogatás is megváltozott. De el is tűntek dolgok, mint például a keretek támogatása.

Az ars technica elemzője szerint azonban hiába készül el az új szabvány, a legtöbb böngésző még messze el van maradva az új nyelv kívánalmaitól (különösen a Microsoft Internet Explorere nincs erre felkészülve – bár a legfrissebb hírek szerint az IE 8 e tekintetben is megújulást hoz majd), tehát áttörést nem érdemes várni. Jelen pillanatban – bár mind a Microsoft, mind az Apple támogatja fejlesztést – leginkább az Opera és a Mozilla tudja leginkább alkalmazni az új szabványt, igaz, ők is jelentős hiányosságokkal küzdenek még.

Azóta történt

Előzmények