A Hotmail is leállt néhány órára az egész világon

Hirdetés


A Windows Live Hotmail csütörtökön az egész világon leállt egy rövid időre, de a cég azóta közleményben tudatta, hogy kijavították a hibát, s „lépéseket tesznek annak érdekében, hogy ez soha többé ne fordulhasson elő”, emellett bocsánatot kértek minden felhasználótól, de azt nem közölték egyelőre, hogy mi okozta a problémát.

A Hotmail felhasználói már (magyar idő szerint) tegnap délután megosztották a leállásról szóló információikat az interneten, de a Microsoft az első hivatalos jelentést (magyar idő szerint) 17 óra körül kapta meg. A levelezni kívánókat a „szerver túlterhelt” hibaüzenet fogadta bejelentkezéskor, s a Microsoft jelentése szerint ekkor több mint 375 millió aktív felhasználót érintett világszerte az üzemkiesés.

Csak megismételhetjük a legutóbbi, a Gmail üzemzavara kapcsán tett megállapításunkat: az online szolgáltatások felé törekvő IT-óriások számára semmiképp sem jönnek jól az ilyen globális gikszerek, hiszen a már meglévő bizalmatlanságot erősítik fel. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy ezek a problémák nem visszavetik, csak lassítják ezt a folyamatot, hiszen új technológiai, biztonsági megoldások kifejlesztésére sarkallják az ez ügyben üzletileg érdekelt vállalatokat.

Azóta történt

  • Feltörték a Hotmailt?

    A Microsoft vizsgálja, hogy a publikált lista valóban érvényes Live ID azonosítókat tartalmaz-e.

  • Adathalászok nyúlták le a Hotmail-jelszavakat

    Működő jelszavak kerültek ki az internetre a hétvégén, de nem az oldal feltörésével szerezték meg őket. Maguk a felhasználók adták ki őket csalóknak.

  • 1996. július 4.

    Az amerikai Függetlenség Napján indult el a világ első webalapú levelezőszolgáltatása, a Hotmail (eredetileg: HoTMaiL). A szolgáltatás alapítói, Sabeer Bhatia és Jack Smith azért választották ezt a napot a bevezetésre, hogy szimbolizálják a levelezőrendszer szolgáltatófüggetlenségét. A Hotmailnek másfél évvel később, amikor a Microsoft 400 millió dollárért megvásárolta, már 8,5 millió regisztrált felhasználója volt.

Előzmények