Hibázott a NOD32

A NOD32 az elmúlt 9 évben soha nem engedett át vadon élő vírust a Virus Bulletin tesztjein, és a VB100% minősítést az elmúlt 5 évben minden egyes részvételekor megkapta. Márciusban a Virus Bulletin SUSE Enterprise Linux platformon hasonlította össze a vírusirtók teljesítményét. A NOD32 ez alkalommal is minden fertőzött mintát megfogott, de a szoftver heurisztikája egy vírusmentes állományt is fertőzöttnek jelzett.

A Virus Bulletin tesztjét vezető John Hawes tájékoztatása szerint a téves riasztás egy régi, utoljára 1991-ben látott DOS-fájl kapcsán generálódott, amelyet a vírusirtó heurisztikája „valószínűleg fertőzést tartalmaz” címkével jelölt meg. Amikor a fájlt a Virus Bulletin szakemberei úgy is megvizsgáltatták az antivírus rendszerrel, hogy a fertőzött állományok automatikus törlését bekapcsolták, a NOD32 törölte azt.

Így annak ellenére, hogy a teszt során a vírusirtó minden vírust megállított, a téves riasztás miatt – 5 év óta először – nem kapta meg a VB100% minősítést. „Nullához közeli esélye van annak, hogy ez gondot okozzon ügyfeleinknél, hiszen a téves riasztást kiváltó DOS fájl igen régi. Ezzel együtt az Eset szakemberei azonnal módosították a NOD32 heurisztikájának beállításait, így remélhetőleg a következő Virus Bulletin teszten ismét meg fogjuk kapni a 100%-os minősítést” – nyilatkozta Csiszér Béla, a NOD32-t Magyarországon forgalmazó Sicontact Kft. ügyvezetője. A szakember szerint az eset ugyanakkor rávilágított arra is, hogy a Virus Bulletin tesztjei igen alaposak, és kellőképpen kíméletlenek minden résztvevővel szemben. A sikeres tesztek rekordját egyébként 42 darab VB100% díjával továbbra is a NOD32 tartja.

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig az a nézet tartotta magát, hogy az igazi játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szükségük. Ez mára megváltozott, és a gamer laptopok sem maradnak le az asztali nagytestvér mögött.

Azóta történt

Előzmények