Három új vírus vezette a toplistát februárban

A világszerte több millió NOD32-felhasználó adatszolgáltatásán alapuló ThreatSense rendszer statisztikái szerint februárban három új vírus terjedt a legintenzívebben. Az elmúlt hónapban a legnagyobb fenyegetést a Win32/Nuwar.gen vírus jelentette. A számítógépes férgek családjába tartozó kórokozó az elmúlt hónapban az összes vírusfertőzés 3,63 százalékáért volt felelős. A második helyen egy trójai, a HTML/TrojanClicker.Agent.A található, amely a böngészők sebezhetőségét kihasználva telepít további vírusokat a számítógépekre. A dobogó harmadik helyére az Ázsiából érkező és folyamatosan terjedő kéretlen reklámlevél, a Win32/Adware.Yisou került fel.

Az év második hónapjában a negyedik helyet a Netsky.P néven is ismert malware, a Win32/Netsky.Q szerezte meg, amely elektronikus levelek csatolmányaként terjed, de ugyanígy képes hálózatokon, valamint megosztott alkalmazásokon belül is megsokszorozni önmagát. A Netsky kórokozók családjának tagjai minden idők egyik legnagyobb veszélyforrását jelentik, ezt mutatja az is, hogy a legkorábban felfedezett NetskyQ megjelenése óta eltelt egy évben folyamatosan tartják magukat a legelterjedtebb vírusok Top 10-es listáján. A lista ötödik helyén egy billentyűnaplózó képességekkel rendelkező trójai, a Win32/PSW.QQRob található, amely figyelemmel kíséri a felhasználó aktivitását, miközben érzékeny adatokat – például jelszavakat – gyűjt össze róla.

A lista végén két adware-t – a Win32/Adware.Borant és a Win32/Adware.180Solutionst – találunk, amelyek pop up ablakokon keresztül fertőzik meg a számítógépeket. A sereghajtók szintén trójai vírusok (a Win32/Rjump.A, a Win32/TrojanDownloader.Delf.BEN és a Win32/TrojanProxy.Dlena), amelyek átlagosan a fertőzések 1,14 százalékáért voltak felelősek – derül ki az Eset Software közleményéből.

A NOD32 antivírus rendszer gyártója havonta elkészíti a legelterjedtebb internetes kórokozók top tízes listáját. A vírusstatisztika alapját a vállalat ThreatSense.Net vírusfigyelő rendszere képezi, amelynek különlegessége, hogy – a NOD32-felhasználók önkéntes adatszolgáltatásának köszönhetően – az e-mailekben terjedő vírusok mellett a böngészés közben a számítógépekre került kórokozókat is listázza.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NOD32

Azóta történt

Előzmények