Hirdetés

Piacvezető itthon a NOD32

Hirdetés

Az IDC felmérése szerint tavaly piacvezető volt Magyarországon a vírusirtók között a NOD32. Az ESET Software által fejlesztett programot 2006-ban több mint 40 000 hazai ügyfél vásárolta meg. A NOD32 26,4 százalékos részesedéssel lett első a piacon.

A NOD32 népszerűségét a forgalmazó Sicontact Kft. a program gyorsaságának és remek teljesítményének tudja be. Az AV-Comparatives víruslaboratórium legutóbbi, májusi vizsgálatán 17 antivírusszoftver közül egyedül ez a vírusirtó nyerte el a legmagasabb, Advanced+ minősítést, míg a Virus Bulletin magazin összehasonlító tesztjén ismét megkapta a hibátlan működésért járó VB100% díjat.

Mivel nap mint nap új kórokozók jelennek meg az interneten, ezért egy vírusirtó esetében nem csupán az a fontos, hogy biztosítva legyen a rendszeres és gyors frissíthetőség; éppen ilyen lényeges, hogy az efféle veszélyeket előre kimutassa, vagyis rendelkezzen heurisztikus képességgel is. A NOD32 gyorsasága mellett erről is ismert. A vírusirtóba integrált mesterséges intelligencia az új kórokozók többségét azok viselkedése alapján is felismeri, még azelőtt, hogy a vírus ellenszere rendelkezésre állna.

Az AV-Comparatives víruslaboratórium legutóbb 17 vírusirtó heurisztikus képességeit tesztelte oly módon, hogy a február 2. óta nem frissített szoftverek teljesítményét a következő három hónapban megjelent több mint húszezer új vírussal szemben vizsgálta. Az eredmények szerint a NOD32 frissítés nélkül, pusztán mesterséges intelligenciája segítségével felismerte a kórokozók 68 százalékát. Ezzel ugyan elmaradt az egyaránt 71 százalékos eredményt elérő Avira AntiVir PE Premium és a Fortinet FortiClient mögött, de mivel a konkurensek a teszt során túl sok téves riasztást adtak, egyedül a szlovák vírusirtó kapta meg a legmagasabb, Advanced+ minősítést.

A NOD32 ezzel csaknem egy időben két újabb VB100% díjat nyert el. A nemzetközi Virus Bulletin laboratórium márciusi tesztje 37 vírusirtó hatékonyságát vizsgálta Windows XP platformon. A NOD32 hibátlanul teljesített, így már 44. alkalommal nyerte el a díjat. Az adat nem tévedés, mert bár egy téves riasztás miatt a vírusirtó megbukott a SUSE Enterprise Linux platformon lefolytatott márciusi teszten, utólag mégis megkapta a VB100% minősítést.

Amint arról mi is hírt adtunk, a márciusi vizsgálat során a NOD32 heurisztikája egy régi, 1991-es, vírusmentes DOS-állományt is fertőzöttnek jelzett, így a téves riasztás miatt a vírusirtó ebben a tesztben nem kaphatta meg a VB100% díjat. A gyártó kezdeményezésére lefolytatott felülvizsgálat során a Virus Bulletin szakértői azonban úgy döntöttek, hogy mivel a NOD32 által gyanúsnak minősített fájllal a felhasználók nem találkozhatnak a valós életben, azt hiba volt szerepeltetni a vírusmintában. A magazin állásfoglalása szerint a teszteknek törekedniük kell arra, hogy a valós, életszerű körülményekhez közelítsenek, így a 91-es DOS-állományt kivonták a tiszta fájlok mintájából.

Azóta történt

Előzmények