A magyarok odavannak a NOD32-ért

Magyarországon az otthoni számítógép-használók 93 százaléka rendelkezik vírusirtó programmal, melyek közül messze a legnépszerűbb a NOD32 – hangzott el a meglepő adat a szoftvert itthon forgalmazó Sicontact Kft. mai sajtótájékoztatóján. A rendezvény apropóját az adta, hogy a fejlesztő cég, a Pozsonyban 1992-ben gründolt ESET Software az IT-biztonsági piac újabb szegmenseit megcélozva új termékeket jelentett be.

NOD32 és ESS

A NOD32 friss, az elődjénél is kevesebb erőforrást igénylő és barátságosabb kezelőfelülettel ellátott 3.0-s verziója mellett az otthoni felhasználók mostantól komplett internetbiztonsági csomagot is vehetnek a cégtől. Ez az ESET Smart Security (ESS), amely a vírus- és kémprogramirtó mellett tűzfalat és spamszűrőt is tartalmaz. A kéretlen leveleket szűrő modulon kívül ennek minden részprogramja saját fejlesztés, ami – állítják – garancia arra, hogy a pakk legalább ugyanolyan gyors és erőforráskímélő, mint az itthon jól ismert antivírus. Amint Csiszér Béla, a Sicontact ügyvezetője kiemelte: telepítőjének mérete mindössze 15 MB – kisebb, mint néhány konkurens termék vírusadatbázisa –, és a program maga a belső tesztek szerint kevésbé terheli le a rendszert, mint a NOD32 2.7-es verziója.

Az új termékekkel együtt az ESET leleplezte új arculatát is. Hazai vonatkozású érdekesség, hogy ezt a budapesti Digic Pictures készítette el, amely a magyar származású hollywoodi producer, Andy Vajna tulajdonában lévő Cinergi Interactive cégcsoport tagja, és többek között a Terminator 3 és a Szabadság, szerelem című mozik trükkjeiért felelt. Az ESET a hazai forgalmazó tudta nélkül választotta ki az animációs céget, amely egy reklámfilmet is készített: ez az Egyesült Államokban már fut a mozikban, és Csiszér reményei szerint jövőre hazánkban is látható lesz.

A cégvezető bízik abban, hogy az ESS is nagy siker lesz a hazai piacon, de azt elismerte, hogy az új terméknév nem fog ebben segíteni. A Sicontact ugyanis az elmúlt években sok energiát ölt a NOD32 márka népszerűsítésébe, a gyártó viszont úgy döntött, hogy más nevet választ az egyébként a NOD32 vírusirtó modulját használó internetbiztonsági csomagnak. A 3.0-s antivírus egyéves licencének az ára 10 750, az ESS-é pedig 13 250 forint lesz. A magyar verzió mindkét programból várhatóan december közepére készül el.

E szoftvereknek van vállalati és intézményi ügyfeleknek szánt változata is, az ESET Smart Security Business Edition és a NOD32 Antivirus v3.0 Business Edition, amelyekben megtalálható a központi menedzsmentet megvalósító Remote Administrator modul is. Szintén ezt az ügyfélkört célozza meg három linuxos termék is: a levelezőszerverek védelmét ellátó ESET Mail Security és a fájlszerverek biztonságáért felelős ESET File Security új verziója, valamint egy új termék, az ESET Gateway Security, amely a webforgalom szűrését végzi el a céges hálózatokban.

Kevesen fizetnek a vírusirtóért

A tájékoztatón az NRC piackutató ismertette a hazai antivíruspiacra koncentráló vizsgálata eredményeit. E szerint Magyarországon az otthoni számítógép-használók 93 százaléka, mintegy 4 253 000 ember használ valamilyen vírusirtó programot. 43 százalékuk a NOD32-t telepítette gépére, ezzel a szlovák szoftver magasan vezeti a piacot. A második legnépszerűbb program az avast! 14, a harmadik pedig az AVG 11 százalékos részesedéssel (mindkét termék ingyenes), míg a negyedik helyre a Norton Antivirus került 8 százalékkal.

A vírusirtó kiválasztásakor a legfontosabb információforrást a különböző személyek – szakemberek és ismerősök – ajánlásai jelentik, a megkérdezetteknek csupán 3 százaléka válaszolt úgy, hogy a döntésben hirdetések befolyásolták. A legmeghatározóbb szempont, hogy a biztonsági szoftver ne terhelje, ne lassítsa le a számítógépet, majd ezt követi az ár.

A felmérés érdekes, bár nem meglepő eredménye, hogy a vírusirtókért a felhasználóknak csupán kis hányada (17%) fizet, 18 százalék más módon – például a megvásárolt számítógéppel együtt vagy egy újság mellékletén – jutott hozzá a teljes értékű szoftverhez. A többiek vagy ingyenes programot használnak, esetleg a fizetős program próbaverzióját, vagy alternatív módon szerezték be a teljes változatot. Csiszér a kalózkodással kapcsolatban azt mondta: ők nem lépnek fel, kiváltképpen nem erőszakosan a másolás ellen, inkább azt remélik, hogy idővel egyre többen lesznek hajlandóak megvenni a terméküket. „Inkább a mi szoftverünket használják, ha kalózmásolatban is, mint a riválisainkét” – foglalta össze a megengedő politika egyik magyarázatát.

A Sicontactnak Magyarországon 60 000 NOD32-s ügyfele van, és az idén a cég a tavalyi 734 millió forint után több mint 1 milliárdos árbevételre számít. Ennek java része (80%) a vállalati ügyfelektől származik.

Azóta történt

Előzmények

  • Nagyon megy a NOD32 fejlesztőjének

    A szlovák alapítású cég amerikai leányvállalata a leggyorsabban növekvő vállalkozások között.

  • Piacvezető itthon a NOD32

    IDC: a vírusirtót használók negyede a szlovák fejlesztésű programot futtatja.

  • Hibázott a NOD32

    Öt év óta először nem kapott VB100% minősítést a Virus Bulletin tesztjén a népszerű vírusirtó. De félnetek nem kell.

  • Vistával is nagyon gyors a NOD32

    Újra „VB100%” a szlovák vírusirtó. A 32 bites Vistánál az állományok szkennelését a NOD32 hiba nélkül végezte el.