Hamarosan jöhetnek a fizetős posztok Facebookon

Lassan, de biztosan pénzzé teszi közösségi oldalát Mark Zuckerberg; mint kiderült, a tőzsdére lépés mellett egyéb pénzszerzési kísérletekkel is próbálkozik a vállalat. Egy friss felfedezés szerint a jövőben egy bizonyos összegért cserébe kiemeltté tehetjük az általunk fontosnak tartott bejegyzéseinket. A javában fejlesztés alatt álló szolgáltatást egy maréknyi, véletlenszerűen kiválasztott felhasználón teszteli a vállalat – az egyik alany, egy új-zélandi felhasználó véletlenül talált rá a jelenségre, amiről azt hitte, hogy nem több egy átverésnél.

A Facebook szóvivője, Mia Garlick hamar eltépte a kétely fátylát, s megerősítette, hogy valóban egy jövőben aktiválandó funkción kísérleteznek. „Folyamatosan teszteljük a leendő szolgáltatásainkat az oldalon. A mostani esettel mindössze annyi a célunk, hogy felmérjük, hogy mennyire is érdekelné az embereket egy hasonló lehetőség." A Facebook felhasználónként más-más árcédulával teszteli a funkciót – ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy van, aki ingyen használhatja azt, és van, akinek fizetnie kell érte.

Ez az első olyan próbálkozás, amivel a mezei posztolókból próbál pénzt kicsalni a vállalat. Érdekes kérdés, hogy vajon lesz-e egy olyan stabil bázis, akik akár rendszeresen is fizetnének azért, hogy bejegyzésüket többen lássák.

Azóta történt

Előzmények