A világ legnagyobb teljesítményű szimulátorát mutatják be Iowában

Hirdetés

A világ legnagyobb teljesítményű virtuálisvalóság-szimulátorát adják át április 26-án az Egyesült Államokban, az Iowa Állami Egyetemen. A háromszor három méteres alapterületű, C6 elnevezésű szimulátorterem százmillió pixeles felbontása kétszer nagyobb a ma legnagyobb kapacitású VR-szobákénál. A 2000 óta működő C6 ötmillió dolláros felújítását az USA Légierejének Tudományos Kutatási Hivatala támogatja – adja hírül az InfoPark Zrt. innovációs hírlevele, az egyetem közleménye nyomán.


Forrás: www.iastate.edu - Fotó: Kevin Teske

A hatszög alaprajzú szoba az átalakítás után 16-szor nagyobb felbontású kép megjelenítésére lesz képes, mint eredetileg. Az új felszerelés magában foglal egy 96 grafikus feldolgozóegységet tartalmazó számítógépklasztert, 24 digitális projektort, egy nyolccsatornás audiorendszert, s emellett hangsebesség fölötti teljesítményű mozgáskövető animációs eljárást alkalmaz. A létesítmény tulajdonosa, az ames-i Iowa Állami Egyetemen működő Alkalmazott Virtuális Valóság Technológiák Központja (Virtual Reality Applications Center) többek közt a hadsereg következő generációs, pilóta nélküli légi járműveihez fejleszt vezérlő interfészt.


Forrás: www.iastate.edu

Az április 26-i demonstráción a rekordteljesítményű VR-szimulátor repüléstechnikai alkalmazásai mellett az egyéb területeken való kiaknázási lehetőségeket is bemutatják. Így például a C6-ban megtekinthető lesz 22 000 gén adatainak vizualizációja, a látogatók a virtuális térben ízelítőt kapnak a városi környezetben zajló harci kiképzésből, szemügyre vehetik a növényi fotoszintézis tudományos modelljét, egy atomerő-mikroszkóp adatainak kivetítését, illetve mérnökök mellett segédkezhetnek új terméktervek megjelenítésében. Ezeken kívül a közönség részt vehet egy trópusi szigetre tett virtuális utazásban, melynek keretében egy légpárnás siklóban repülhetnek a tenger fölött, illetve búvárruhát öltve meglátogathatnak egy hajóroncsot.

A megújult C6 nyilvános bemutatására a helyszínen zajló „Feltörekvő Technológiák Konferencia 2007” háromnapos szakmai rendezvényen kerül sor.

Azóta történt

Előzmények