Biciklivel hajtott szuperszámítógép

Egy energiatakarékos számítógéprendszereket fejlesztő, de a piacon még új szereplőnek számító amerikai vállalkozás, a SiCortex nemrég szokatlan performance-szal hívta fel magára a figyelmet. A cég megkérte a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kerékpárcsapatának tíz tagját, hogy tekerjenek egy keveset az ez alkalomra dinamóhoz kötött kétkerekűiken, és így táplálják árammal egyik szuperszámítógépüket, amelyen eközben a magfúziót szimuláló szoftvereket futtattak. Utóbbira azért volt szükség, hogy az attrakciót nevezni lehessen a Google és a Specialized nevű amerikai bicikligyártó provokatív, Újíts vagy halj meg! (Innovate or die) elnevezésű pályázatára, amelyre pedállal hajtott találmányokat vártak. A már régóta tervezett fúziós – azaz az atommagok egyesítésével energiát termelő – erőművek a mai fissziós erőműveknél jóval környezetkímélőbbek, ezek működését szimulálták a biciklis kísérlet során.

A tízfős csapat közel 20 percen át hajtotta meg a mindössze 1200 wattot fogyasztó gépet. Ez a SiCortex SC648 modellje volt, amelyben összesen 648 viszonylag egyszerű felépítésű MIPS processzormag dolgozik, melyekből egy chipen hat található. A chip azonban nem csupán a 64 bites, egyenként 1 Gflops teljesítményű processzormagokat rejti, hanem gyakorlatilag egy teljes node-ot, gyorsítótárral, memória- és PCI Express vezérlővel, valamint az összeköttetést biztosító interfésszel. Egy lapka nagyjából 8 wattot fogyaszt – ez jóval alacsonyabb a mai általános célú csúcsprocesszorok mutatóinál.

Egyben a csapat egy új Guinness-világrekordot is fel akart állítani, mégpedig az általuk kitalált emberi hajtású számítógép kategóriában, amelynek felvételét már kérték a Guinness-rekordok kiadójától. És hogy mi volt a teljesítmény? Nem egészen húsz perc alatt a pedállal hajtott masina több aritmetikai műveletet végzett el, mint amennyit nagyjából 1960-ig a világtörténelemben összesen elvégeztek – állítják.

Azóta történt

Előzmények