Nagyon rossz hatással van a gyerekekre a járvány miatti túlzott eszközhasználat

A szakemberek szerint sok gyerek vált függővé a kijelzőktől, és ebből komoly problémáik lehetnek a jövőben.

Folyamatosan érkeznek az olyan jelentések, amelyek szerint a világjárvány hatására a gyerekek egyre több és több órát töltenek minden nap kijelzők nézegetésével.

Sok gyerek táblagépet és laptopot használ az oktatás miatt, mobilon chatel az ismerőseivel, videojátékot játszik a konzolon, tévét néz és a közösségi oldalakon lóg. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a járvány végével mindez óriási problémát okoz majd, a túlzott függőség pedig nagy gondokat jelent az érintett gyerekek számára.

Keith Humphreys, a Stanford Egyetem professzora korábban Obama amerikai elnök kiemelt tanácsadója is volt; most pedig komoly figyelmeztetést adott ki a szülőknek. Szerinte amikor a fiatalok megpróbálják majd a figyelmüket normál beszélgetésekre fordítani, súlyos megvonási tüneteik jelentkeznek, mert nem kapnak másodpercenként valamilyen jutalmat (a kijelzőn megjelenő értesítések, lájkok, új tartalmak formájában).

A szakemberek a járvány elején azt mondták a szülőknek, ne legyen bűntudatuk, ha a gyermekük több időt tölt kijelzők előtt, ellenkező esetben nehezebb lenne elviselni a karantént vagy kijárási korlátozást. Dr. Jenny Radesky, a Michigani Egyetem gyermekgyógyásza azt mondja, ha tudták volna, hogy eddig elhúzódnak a korlátozások, akkor inkább azt tanácsolták volna a szülőknek, hogy iskolaidő után kapcsolják le teljesen a Wi-Fi-t és az internetelérés egyéb formáit. Minél tovább vannak kitéve a gyerekek a mostani helyzetnek, annál nehezebb lesz kitörniük a folyamatos képernyőbámulásból.

A Qustodio adatai szerint a 4-15 évesek körében már tavaly májusra megduplázódott a képernyő előtt töltött idő, és már a járvány berobbanása előtt is csak YouTube-videót napi átlagosan 97 percen át néztek. A trend nem csak Amerikában jellemző, hanem Nagy-Britanniában és Spanyolországban is, feltehetően más régiókban szintén. Az adatok szerint még a 10 évesnél fiatalabbak is napi több órát játszanak (például a Fortnite-tal), TikTokoznak vagy Snapchateznek, és a Roblox is nagyon felkapott a kicsik körében.

Sajnos a szülők meglepően engedékenyek lettek, sokan új eszközöket vásároltak a gyerekeknek. Külön példaként hozták a mostani jelentésekben Paraskevi Briasouli esetét, akinek a négy gyermeke a délutáni sportolás helyett már kijelzőket néz, hétvégén pedig majdnem kétszer annyit ül képernyők előtt, mint régen. A 6 és 8 éves kicsiknek is saját iPad mini táblagépeket vett a család, és külön Nintendo Switch is járt a család minden tagjának. Eleinte az anyuka aggódott a sok eszköz miatt, de már optimista: szerinte a gyermekei digitális szakértők lesznek, ezek az életük eszközei, és bármit csinálnak majd a jövőben, ezeken a készülékeken keresztül teszik – a társadalmi életük megélését is ideértve.

Humphreys professzor szerint azonban a gyermekeknek nem kijelzőkhöz kötve kellene élniük az életüket. A képernyőmentes idő segítene nekik kikapcsolódni, de mindezt nem lesz könnyű elérni, mert kijelzőket néznek az iskola és a közösségi életük miatt is. Az orvosok szerint a gyermekek már az eszközökhöz társítják az örömszerzést, ezért aztán szinte lehetetlen feladat lesz elszakítani őket bármennyi időre is a mobiljuktól, táblagépüktől, konzoljuktól és tévéjüktől.

Azóta történt

Előzmények