FBI-szintű, mobilhackelésre alkalmas technológiát vásárolnak az amerikai iskolák

Az amerikai iskolák a vásárolt technológiát állítólag bírósági végzés nélkül is felhasználják arra, hogy fotókat és szöveges üzeneteket töltsenek le a feltört okostelefonokról.

A Gizmodo Tom McKay és Dhruv Mehrotra vezetésével egy átfogó jelentésében nemrég arra az érdekes trendre hívta fel a figyelmet, hogy az amerikai iskolák olyan eszközöket vásárolnak maguknak, amelyekkel képesek feltörni az okostelefonokat, majd azokról letölteni a fotókat, szöveges üzeneteket és még sok egyebet. A tartalmakat ráadásul akkor is meg tudják szerezni, ha azokat a mobil tulajdonosa korábban letörölte (legalábbis azt hitte, hogy letörölte).

Az már rég nem titok, hogy a Cellebrite és a hasonló vállalatok a világ számos kormányának hatóságaival és rendőrségeivel együttműködnek. Az viszont újdonság, hogy a mobilok feltörésére alkalmas eszközöket az iskolák is beszerezhetik, hogy átkutassák a diákok személyes készülékeit.

Az ügyet vizsgáló szakértők szerint megdöbbentő, hogy ez mennyire észrevétlenül zajlik, és az a tény is sokkoló, hogy az iskolák egyáltalán használják ezt a technológiát, amit eredetileg a katonaságnak és a titkosszolgálatoknak fejlesztettek, manapság pedig rendőrségi nyomozásokban is használnak.

Pedig a mobiltörő eszközök nem valami olcsóak, a Gizmodo szakértői szerint egyes iskolakörzetek akár 12 ezer dollárt is elkölthettek a technológiára.

Az ügy egyik legérdekesebb adaléka az, hogy míg a hatóságoknak bírósági végzésre van szükségük ahhoz, hogy valakinek a mobilját átkutassák, addig az iskoláknak erre nincs szükségük ahhoz, hogy megnézzék, mi van a diákok készülékein. Az USA legfelső szintű fellebbviteli bírósága szerint az iskoláknak elég okkal hinni abban, hogy a diák elkövette azt, amivel vádolják: a mobil átvizsgálása pedig vélhetően bizonyítékkal szolgál a vádakra. A Gizmodo cikke részleteiben is vizsgálta a kapcsolódó jogi kérdéseket és a tényt, hogy a diákok nem minden esetben mondhatnak nemet.

Azóta történt

Előzmények