Már az óvodások is programozni tanulnak

Az alábbi listában 5 kimondottan gyermekeknek ajánlott programozási nyelvet gyűjtöttünk ki, és röviden be is mutatjuk őket, hogy egyszerűbb legyen választani közülük.

Az alábbiakban vendégszerzőnknek, Tusnádi Istvánnak, a Usernet ügyvezetőjének írását tesszük közzé.

 

Vége van azoknak az időknek, amikor a programozás csak a „kockák” elfoglaltságának számított. A profi programozók manapság minden cégnél nagyon keresettek, iparágtól függetlenül. A technológiával foglalkozó cégóriások évente több ezer alkalmazottat vesznek fel és még ennél is többre lenne igényük.

Azonban ez az igény nem csak a technológiával foglalkozó cégekre igaz, háromból kettő informatikai állás a pénzügy, üzleti szféra, egészségügy, tervezés és egyéb más területeken található.

A legnépszerűbb programozói állások jelenleg a mobilapplikáció fejlesztő, a webfejlesztő, az ERP fejlesztő, a CRM fejlesztő és felhőalapú-alkalmazás fejlesztő.

Az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatala szerint a szoftverfejlesztőkre való igény 2028-ra 21%-kal nagyobb lesz, mint amekkora 2018-ban volt. Ez az igénynövekedés sokkal nagyobb mértékű, mint bármilyen más foglalkozás esetében.

Így érthető, hogy sok szülőt érdekel, hogy a gyerekeik hogyan tudnának programozást tanulni, mert egy jó alaptudással be tudnák biztosítani a jövőbeli karrierjüket ezen a sokat ígérő területen.

Miért hasznos a gyerekeknek programozást tanulni?

Megtanulni programozni manapság viszonylag egyszerű a korábbi évekhez képest. Nagyon sok online kurzus, videó, tananyag érhető el a neten, amelyek számos eltérő tematikával és módszerrel teszik egyszerűvé a tanulást.

Segítségükkel szinte bárki viszonylag rövid idő alatt el tudja sajátítani egy programozási nyelv alapjait és az így megszerzett alapok kedvet és megfelelő ismereteket nyújtanak ahhoz, hogy erre a tudásra a későbbiekben építeni lehessen.

A kifejezetten gyermekeknek fejlesztett programozási eszközök néhány óra ismerkedés után már lehető teszik, hogy egyszerűbb játékokat, alkalmazásokat, weboldalakat fejlesszenek velük.

A programozás alapjait egy óvodás gyerek is el tudja sajátítani, amit manapság már számtalan formában elérhető technológia is lehetővé tesz. Azért is érdemes programozást tanulni már gyerekkorban, mert a korán megszerzett tudás kihat a későbbi szakmai fejlődésre.

Egyes tanulmányok szerint a programozás korai elsajátítása olyan készségeket is javít, mint a helyesírás, matematikai logika és szövegértés. Azok a gyerekek, akik korán elkezdik tanulni, jobban fogják érteni a programozás logikáját, és hatékonyabban tudnak majd problémákat megoldani. Emellett nagyobb lesz a tudás iránti vágyuk, és jobb analitika gondolkodás alakul ki náluk.

Melyek a legjobb programozási nyelvek gyerekeknek?

A programozási nyelvek nem egyformák. Vannak nehezebbek, amelyek elsajátításához akár több hónapnyi tanulás szükséges, az egyszerűbbek pedig már pár óra ismerkedés után is sok örömet tudnak okozni. Kérdés, hogy egy gyermeknek ezek közül melyiket érdemes megtanítani?

1. Scratch

A Scratch egy olyan vizuális programozási nyelv, amivel egyszerűen el lehet sajátítani a programozás alapjait. Azért olyan népszerű, mert nehéz kódolás helyett színes parancsblokkok létrehozásával és rendezésével tudnak tanulni a gyerekek.

A Scratch segítségével játékokat, interaktív történeteket, animációkat és alkalmazásokat lehet létrehozni, és mindezt zenével és hangeffektekkel is színesíthetjük. Emellett össze lehet kötni olyan létező, 2D-s játékokkal, mint az Asteroids vagy a Donkey Kong, amelyek Scratch programozási nyelvvel készültek.

A Scratch-et ingyenesen le lehet tölteni a hivatalos honlapról, majd Microsoft Windows és MacOS operációs rendszerrel működő számítógépekre is telepíteni lehet.

A Scratch egy nagyszerű programozási nyelv gyerekek számára, azonban nem sokáig köti őket le, mert elsajátítása nagyon egyszerű. Egy idő után kitanulják, azután érdemes nagyobb kihívásokat kínáló programozási nyelvet mutatni nekik, amivel saját játékokat, alkalmazásokat és weblapokat tudnak létrehozni szövegalapú kódok segítségével.

2. Python

A Python egy másik gyerekek számára ideális programozási nyelv, amit állítólag a Monty Python után neveztek el. Mivel kevés kód szükséges a működéséhez, így az egyik legegyszerűbben megtanulható programozási nyelvként tartják számon.

Pythonnal hoztak létre olyan népszerű platformokat, mint az Instagram, a YouTube és a Spotify, és olyan vállalatok alkalmazzák rendszeresen, mint a Google vagy a Disney.

Emellett használjak még videójátékok és webes keretrendszerek létrehozásához, és még olyan komplex rendszerek területén is, mint a kiberbiztonság vagy a mesterséges intelligencia.

A Python programozási nyelv szövegalapú parancsokat tartalmaz, amelyek angol nyelven alapulnak, így egyszerű megérteni a gyerekek számára, bár olvasástudásra kétségkívül szükség van. A tanulás megkezdését súgó és számos online forrás is segíti. Egyszerűen lehet telepíteni otthon is, csupán le kell tölteni a hivatalos Python weboldalról.

A Python felhasználóbarát kezelőfelületének köszönhetően a gyerekek egyszerűbben tudnak kódokat írni, mint más népszerű programozási nyelvek (például a Java) esetében.

3. Ruby

A Rubynak van a legkönnyebben értelmezhető rendszere kezdők számára: érthető, egyszerű és hatékony. A gyerekek szabadon tudják kifejezni magukat a Ruby programozási nyelvét használva, mivel többféle megoldási módszer közül is tudnak választani: a Ruby rendszerében blokkok, objektumok és interaktív felület is van.

Ez a programozási nyelv lényegre törő, jól dokumentált, emiatt nem nagyon van szükség további segítségre működésének megértéséhez. A Ruby segítségével a gyerekek megismerkedhetnek olyan programozási fogalmakkal, mint a változók, a ciklusok és az objektumorientált programozás.

4. Lua

A Lua egy gyerekek számára könnyen érthető, hatékony, gyors és felhasználóbarát programozási nyelv. A játékfejlesztők körében nagy népszerűségnek örvend, mert gyors és egyszerű használni. Így azok a gyerekek szeretik a legjobban, akiket érdekel a játékfejlesztés valamelyik fázisa, például az animáció.

A Lua programnyelv tanulási folyamata során egyszerű koncepciók kerülnek bemutatásra érthető és hatékony módon. Ráadásul a gyerekek számára problematikus szintaxisokra is megoldást nyújt.

5. Blockly

A Blockly más programozási nyelveken alapul és vizuális blokkokkal működő rendszere van, amely segítségével a gyerekek könnyen elsajátíthatják a programozás alapjait. 8 éves vagy annál idősebb gyerekek számára ideális megtanulni a Blocklyt otthon vagy iskolai keretek között.

A Blocky felhasználói felülete színes, különböző formákból álló blokkokból áll, amely kódok írásához tartozó eszköztárat is tartalmaz. A gyerekek úgy tudnak programozni, hogy az eszköztárban lévő blokkokat mozgatják egyenként, amíg meg nem tudják oldani a problémát. Ha végeztek a munkával, akkor a program lefuttat egy ellenőrzést, ami elemzi a kódokat és kiszűri a hibákat.

Zárszó

A gyerekek programozás oktatása nem csak arra jó, hogy az informatikai pálya felé tereljük őket. Hozzájárul ahhoz is, hogy megtanuljanak logikusan gondolkodni.

Már a legalapvetőbb programozási ismeretek is segíthetnek nekik abban, hogy jobb szervezési képességeik legyenek, könnyebben oldják meg a problémákat, kreatív gondolkodásmódjuk alakuljon ki, és megtalálják a leghatékonyabb megoldásokat. A különböző nehézségű problémák megoldása közben ki tudják bontakoztatni a kíváncsiságukat és kreativitásukat.

Azóta történt

Előzmények