Afrika is guglizni fog


Google Earth

A Google tegnap bejelentette, hogy ingyenesen biztosít bizonyos online szolgáltatásokat (például e-mail és internetes telefon) Kenya és Ruanda egyetemeinek. A vállalat a ruandai infrastruktúráért felelős minisztériummal és a kenyai egyetemi hálózat üzemeltetőivel állapodott meg a Google Apps rendelkezésre bocsátásáról.

A hallgatók, illetve a ruandai kormányhivatalok bérmentesen használhatják a Google online szolgáltatásait, s Albert Butare, ruandai energiaügyi és távközlési miniszter szerint az együttműködést a továbbiakban ki fogják terjeszteni a ruandai Tudományos Akadémia intézeteire is. Jelenleg a Ruandai Nemzeti Egyetem, a Kigali Oktatási Intézet és a Kigali Tudományos és Technológiai Intézet kapja meg a Google Apps Education Edition használatának jogát, míg a kormány a Google Apps Standard Edition szolgáltatásait élvezheti, s mindez összesen körülbelül 20 ezer felhasználót jelent. A kenyai Nairobi Egyetem 50 ezer hallgatója ugyancsak a Education Edition hozzáférési jogát kapja meg, de a jövőben további kenyai felsőoktatási intézmények bevonásával összesen 150 ezer kenyai egyetemista felhasználóval számolnak.

Shona Brown, a Google alelnöke azt nyilatkozta, hogy a világon mindenütt meg kell adni a netes szolgáltatásokhoz való hozzáférés lehetőségét, s ebből a szempontból is legfontosabbak az egyetemek, s a szegényebb országok kormányzati szerveinek támogatása is a globális esélyegyenlőség egyik feltétele.

A Google törekvését természetesen csak helyeselni lehet, de azt azért nem szabad elfeledni, hogy jelen esetben egy hatalmas jövőbeli piacról, egy nagyvállalat piaci terjeszkedésről is szó van.

Azóta történt

Előzmények