A Google nagyon beállt a VP9 mögé

A nagy, videókat is megosztó, azokat közvetítő oldalak régi problémája, hogy vajon milyen kódolásban is küldjék ki a netre ezeket a tartalmakat: egyrészt van egy minőségi vita (hogyan lehet a legkisebb sávszélességet igénybe venni úgy, hogy a videó minősége a lehető legkisebb mértékben romoljon), másrészt egy üzleti konfliktus (tudják-e biztosítani a nyílt forrású megoldások azt a színvonalat, amelyet a védett technológiák).

A Google, a YouTube tulajdonosa a cég küldetésnyilatkozatához híven folyamatosan a nyílt megoldások mellett állt ki, és ennek egyik lépcsője volt, hogy egyre több videót a nyílt forrású VP9 kodek segítségével kódolnak. A módszer elterjesztése érdekében kampányt is indítottak, melynek egyik újabb állomása, hogy Steven Robertson, a vállalat szoftverfejlesztő mérnöke a hivatalos blogon újabb bejegyzésben állt ki a HD, illetve a 4K tartalmakat is kiválóan hordozó VP9 használata mellett. A mérnök meg van győződve arról, hogy a tavalyi évben lejátszott 25 milliárd órányi, a VP9-nek köszönhetően HD-ben is látható videó a YouTube-on bizonyítja a technológia minőségét és helyét.

Robertson megoszt ugyan technikai részleteket is, de igazán ütősnek egy bemutató képet szán, ahol össze lehet hasonlítani a különböző tömörítési eljárások eredményét, és azt hangsúlyozza, hogy a minőség iránti egyre nagyobb igény (már nem a HD lesz az elvárás, hanem a 4K) kiszolgálására a VP9 lesz a legalkalmasabb.

Ezzel egy komoly probléma van: meg kell győzni a gyártókat a technológia támogatásáról. Ezért a Google a Chrome-ban jelen lévő lehetőség mellett igyekszik rávenni az androidos partnereit is, és azt ígérik, hogy idén mind több eszközön jelenik meg ez a támogatás.

Azóta történt

Előzmények