Iskolások pályázhatnak a Google 2018-as Science Fair versenyére

Decemberig lehet jelentkezni a hatodik, évente megrendezett tudományos versenyre.

A Google Science Fair egy nemzetközi, online tudományos verseny, amely arra ösztönözni a 13-18 év közötti fiatalokat, hogy a természettudományok, a technológia, a műszaki tudományok és a matematika alkalmazásával találjanak megoldást a világ valós problémáira. A 2018/2019-es tanévre meghirdetett versenyre 2018. december 12-éig lehet jelentkezni, az eredményeket pedig 2019 tavaszán hirdetik ki a szervezők.

A Google 2011-ben hirdette meg először világszerte, partnereivel közösen a Science Fair elnevezésű, diákoknak szóló versenyét, melyen évente közel 5000 tizenéves vesz részt. Az előző Science Fair nyertese, a dél-afrikai Kiara Nirghin 50 ezer dollár összegű ösztöndíjat nyert „Gyümölccsel az aszály ellen” című pályázatával. A diáklány pályamunkáját egy Dél-Afrikában tapasztalt súlyos aszály ihlette, amely jelentős terméskiesést és az állatok pusztulását okozta. A Johannesburgban tanuló Nirghin elmondta, hogy három kísérletet folytatott 45 napon keresztül, amelyek eredményeképpen kitalálta a „narancshéj-keveréket” a drága és biológiailag nem lebomló szuperabszorbens polimerek (SAP-ok) alternatívájaként.

Az idei Google Science Fair versenyre 2018. december 12-ig lehet benyújtani a pályázatokat online, melyhez tippeket és segítséget is nyújtanak a szervezők. A világ különböző tájairól érkező pályamunkákat vezető technológiai szervezetek, valamint a STEM-területekhez (természettudomány, technológia, műszaki tudományok és matematika) köthető szervezetek képviselőiből álló zsűri bírálja majd el. A régiós nyertesek nevét 2019 kora tavaszán, a 20 nemzetközi döntős nevét pedig júliusban teszik közzé. Az idei verseny fődíja egy 50 ezer dolláros ösztöndíj lesz, de a többi helyezett és a régiós nyertesek is nyerhetnek tanulmányi ösztöndíjakat és utazásokat, elektronikai eszközöket, vagy akár egy látogatást a Google központjába.

Azóta történt

Előzmények