Szenzációs fejlesztéseket jelentett be a Google

A Google tegnap a Computer History Museumban tartott nagyszabású sajtótájékoztatóján számtalan újdonságot jelentett be, melyek közül a legnagyobb visszhangot a valós idejű keresési szolgáltatás elindításának terve váltotta ki. A napokban nyilvánossá váló valós idejű keresés azt jelenti, hogy a Google monitorozza a közösségi oldalakat, blogokat, s a feltöltés után szinte azonnal megjeleníti ezeket a találatokat a kereső találati oldalának egy rovatában.

A bejelentés némiképp meglepetés, ugyanis októberben a Microsoft jelentette be, hogy tárgyalnak a világ két legnépszerűbb közösségi oldalával, a Facebookkal és a Twitterrel egy hasonló szolgáltatás elindításáról a cég keresőjében, a Bingben, ám Marissa Mayer, a Google alelnöke most azt közölte, hogy ezek az oldalak (sőt a MySpace is) végül (és talán egyelőre) a Google-lal kötöttek szerződést.

A bemutató videóban látható, hogy egy „legfrissebb találatok” elnevezésű boxban, gördíthetően jelennek meg a valós idejű keresés eredményei (a közösségi oldalak esetében természetesen csak a nyilvános adatok). A szolgáltatás már elérhető az iPhone-okon, illetve az Android operációs rendszert futtató telefonokon, a PC-s változatot a következő két nap folyamán élesítik. Egy bemutató oldalt azért készítettek, itt az Apple-lal kapcsolatos valós idejű keresés találatai demonstrálják az új technológiát, emellett a Google Trends Hot topicjában szereplő keresési kifejezések esetében is működik már a „legfrissebb találatok” boxa. A bejelentés szerint a legújabb találatokat szűrik is, igyekeznek szoftveresen távol tartani a spameket, illetve a lényegtelen információkat.

Marissa Meyer külön kitért arra, hogy kemény verseny folyik a Binggel és a Yahoo!-val (akik szintén tegnap jelentették be, hogy véglegesítették együttműködési megállapodásukat), de a Google nagyon jól áll: 67 nap alatt 33 különféle, a keresővel kapcsolatos fejlesztést vezettek be (az alelnök ebbe azért beleszámolta az ünnepek idején szokásos egyedi logókat is), s büszkén közölte: „Keresési találataink az internet gazdagságát tükrözik, nem egyszerűen tíz darab kék színű linkről van szó, hanem a legjobb válaszokról.”

A sajtótájékoztatón bemutatták a mobiltelefonokra fejlesztett hangos keresőt is: a hangfelismerő szoftver segítségével el lehet kerülni a kis készülékeken nehézkes gépelést, (ebből a programból jelenleg az angol és a kínai nyelvű készült el, most dolgoznak a japánon), majd egy beszédet angolról spanyolra fordító, jövőre több nyelven is megjelenő tolmácsszoftver demójára került sor. A prezentációt tartó Vic Gundotra úgy fogalmazott, hogy a jövő telefonjainak a mikrofon lesz a fülük, a kamera a szemük, a hangszóró a szájuk, s emellett a GPS chip teszi szinte személyiséggé a készüléket.

Slusszpoénként a Goggles nevű megoldást vezették elő, mely képes arra, hogy egy, a telefonnal készített képet felismerjen, majd ezt a képet keresőkifejezésként használja. Ezt az Androidot futtató telefonokon már ki is lehet próbálni.

Azóta történt

Előzmények