Miért nem törli a Google, hogy mit kerestünk a neten?

A Google december 4-én egy olyan szolgáltatás-kiterjesztést jelentett be, mely máris vitát kavart, s a jövőben akár még jogi eljárásokhoz is vezethet.

Az nem újdonság, hogy az online tevékenységeket a Google rögzíti, s maga az érintett szolgáltatás, a személyre szabható keresés (Personalized Search) sem új, már 2005 óta létezik, ám míg eddig a felhasználó döntésén múlt a használata – alkalmazásához be kellett jelentkezni a személyes fiókba, s ott engedélyezni a beállítások menüben, hogy a Google rögzítse a böngészés folyamatát, az előzményeket, hogy aztán a találati listákat minél inkább személyre szabottabban alakítsák ki –, mostantól mindenkinél megtörténik ez, akár választotta, akár nem, akár be van jelentkezve, akár nincs. Egy ilyen lépés feltehetően komoly visszhangot fog kiváltani a személyes adatok védelméért küzdő civil jogvédőknél, akik szerint a Google már eddig is túlságosan nagy szabadsággal rendelkezett a felhasználók adatainak kezelésével kapcsolatban.

A személyre szabott keresés módszere folytán egy algoritmus segítségével a gyakrabban keresett kifejezések előbbre kerülnek a találati rangsorban, s a technológia arra is képes, hogy az azonos alakú szavaknál egy idő után megjegyezze, hogy a felhasználó melyik jelentésre kíváncsi gyakrabban (pl.: a kel- vagy a mellbimbó az, ami iránt általában érdeklődik). Ez a rendszer egyrészt sokszor nagy segítség lehet a keresésnél, másrészt (a cég szempontjából nézve) sokkal könnyebbé és hatékonyabbá teszi a célzott reklámok elhelyezését.

Az esetleges problémákat az okozhatja, hogy míg eddig személyre szabható keresés használata volt választható, mostantól a tiltása lesz az. Ha a felhasználó bejelentkezik a fiókjába, s nem tiltotta le az internetes előzményeket, akkor a Google az előzmények alapján kialakítja a személyes találati listát. Ha nem jelentkezik be, akkor is testre szabja a találatokat, de ekkor a felhasználó számítógépéről egy anonim süti segítségével begyűjtött, 180 napig tárolt előzményeket használják fel a találati oldal személyre szabására. A Google részletes útmutatót kínál azoknak is, akik nem szeretnék ezt a funkciót használni.

Többek között a magyar felületen mától az is újdonság, hogy megjelentek az angol oldalról már ismerős keresési beállítások, melyekkel különféle szűréseket lehet beállítani. Ezt a menüt a bal felső sarokban lévő linkre kattintva lehet elrejteni vagy megjeleníteni.

Azóta történt

Előzmények