Van az úgy, hogy a Google is lemarad egy fejlesztésben

A Google egy már régóta fejlesztett eszköz bevezetését jelentette be tegnap: hamarosan elindul a Google Suggest, mely keresési javaslatokkal segíti a felhasználókat.

Hirdetés

Ezt a megoldást már évek óta tesztelik, s érdekes módon e téren a Google elmaradt a vetélytársaktól, hiszen a Yahoo! például már egy éve elindította a hasonló jellegű Search Assist nevű szolgáltatását. Sőt, kisebb tudású, de hasonló feladatot ellátó technológia már eddig is jelent volt az iGoogle fiókokban, illetve a YouTube keresőjében is. Ez a fejlesztés a híressé vált „20 százalékos projektek” közé tartozik (a vállalat az alkalmazottak számára állítólag biztosítja, hogy munkaidejük ötödét a saját ötleteik kidolgozására szánják), s már 2004-ben elkezdték a munkát.

Google Suggest

A már rengeteg más cég által, más alkalmazásban használt ötlet nagyon egyszerű: ha a felhasználó elkezd begépelni egy kereső-kifejezést, akkor a szoftver feldob javaslatokat, illetve igyekszik az általa feltételezett elgépelésekre felhívni a figyelmet (ahogy jelenleg is működik a „Did you mean?” funkció a keresőben), valamint a keresések alapján bővíti a saját adatbázisát.

A Google Labs munkatársai által fejlesztett eszközt fokozatosan teszik elérhetővé, de érdemes arra számítani, hogy csak a jövő héttől lesz elérhető.

Azóta történt

Előzmények