Nem, nem akarunk Google Plust!

A Google már jó ideje bejelentette, hogy szolgáltatásaik integrációs folyamatának részeként a YouTube is egyre szorosabban fog hozzákapcsolódni a közösségi oldalhoz a mérsékelt sikerű Google+-hoz.

Az internetezőket jelentősen megosztotta a változtatás, a pártolók kedvelik, hogy az integráció után a YouTube-csatornák magasabb szinten menedzselhetőek, szándék szerint relevánsabb kommunikáció folytatható, mások viszont úgy vélik, hogy a Google a nagyobb ellenőrzéssel olyasmibe szól bele, amibe nem kellene neki.

YouTube

A változtatás nyomán a felhasználók már jó ideje tapasztalhatták, hogy a YouTube-ra való belépéskor figyelmeztetés olvasható, mely szerint megváltozott a kommentelés rendszere, a háttérben a Google+ szisztémája fut, vagyis a felhasználó Google+ fióktulajdonosként tudja csatornáját kezelni, kommentelni stb. Mindehhez a YouTube-csatorna adatainak frissítésére is szükség van.

Google Plus

A legproblémásabb az egészben természetesen az, hogy a cég gyakorlatilag rákényszeríti a YouTube-ot bejelentkezve használókat, hogy ha addig még nem volt, hozzanak létre Google+-fiókot. És mivel a közösségi oldal koncepciója az, hogy a felhasználók a valódi személyazonosságukat használják (ettől remélik a neten gyakran megtapasztalható, az anonimitás mögé bújó útszéli viselkedés visszaszorítását), ez a szándék és törekvés most már a YouTube-ra is kiterjedt, és ez sokaknak nem tetszik. Ráadásul sokan a kommentelés új rendszerét bonyolultnak, gyakran zavarónak, nehezen áttekinthetőnek tartják, mely csak arra jó, hogy a Google még hatékonyabban tudjon célzott reklámokat elhelyezni. Ennek többek között az lett a következménye, hogy egyre többen térnek át más kommunikációs szolgáltatásra.

Emellett az új rendszer nem is működik tökéletesen. Nemrég történt meg, hogy a YouTube egyik alapítója és az oldal megtervezője, Jawed Karim nem tudott egy hozzászólást elhelyezni, és felháborodását indulatosan meg is osztotta a nyilvánossággal.

Ugyancsak elégedetlen egy fiatal essexi lány, Emma Blackery, aki dalt is írt az újítás ellen, és nem fogja vissza magát benne. Az alig egy hete feltöltött videó már több mint egymillió letöltésnél jár.

Azóta történt

Előzmények