A Google a NASA-t segíti

A Google Pluson számoltak be arról az érintett szakemberek, hogy a NASA speciális, az űrhajósok munkáját segítő robotját, SPHERES névre hallgató eszközét a Google egy nemrég bejelentett fejlesztésével teszik okosabbá és hatékonyabbá.

A szóban forgó fejlesztés a Project Tango, amelyről az IT café is beszámolt a közelmúltban. Az új technológia egy 5"-os androidos telefon köré épült. A speciális 3D mélységérzékelő szenzor, a várható reform egyik eszköze az Advanced Technology and Projects (ATAP) boszorkánykonyhájából származik. Az ATAP szenzoraival a telefon nem egyszerűen érzékeli a mozgást, de felméri a környezetét is, valós időben térképezi fel a falakat, bútorokat, egyéb tereptárgyakat, összehangolva a mozgásérzékelésért felelős objektívvel lesi minden mozdulatunkat.

A Google mérnökei tavaly nyár óta dolgoznak együtt a NASA szakembereivel a Tango felhasználásán, hogy az eszközt integrálják a SPHERES platformjába, és így az eszköz önállóan is képes legyen feladatok elvégzésére. A robotnak már most is van egy alapszintű, ultrahangra és infravörös letapogatásra épülő navigációs rendszere, de a Tango jelentős mértékű minőségjavulást és új lehetőségeket hoz majd. A fejlesztés várhatóan idén nyáron fejeződik be, de mindenképp folytatódik majd, mivel a távlati cél az esetleges hosszabb űrutazásokra tervezett, az űrhajósok munkáját segítő robotrendszerek kialakítása.

Hirdetés

Szakmai előadások és koncert: így ünnepli 20. születésnapját a RelNet Kft.

PR Az IT-biztonsági, hálózati és menedzsment megoldások integrálására és támogatására szakosodott disztribútor vállalat az évek során példaértékűvé vált RelNet Partnernapon színvonalas szakmai előadásokkal és szórakoztató programokkal várja a vendégeit – akár az IT Café olvasóit - a Normafa Rendezvényházba.

Azóta történt

  • Civilek élesztették fel a veterán műholdat

    A szimpla érdekesség mellett nagyon fontos az ISEE-3 története: arra mutat rá, hogy ma már valóban megtörténhet az, hogy a korábban kizárólag állami és katonai monopóliumnak számító űrkutatásba a magánszféra is komolyan beszállhat.

Előzmények

  • Nagy frissítőcsomagot kap a Google Glass

    Javul az akkuidő, könnyebb lesz a szemüveg programozása is. Eltűnik viszont az egyik alapvető funkció, a videóhívás. Korábban leginkább ezért lelkesedtek a felhasználók, de a Google szerint alig használta valaki a funkciót.

  • Beindult a Google Glass gőzhenger

    A cég közösség szervezésével és vállalati támogatással szeretné segíteni új eszközük terjesztését, illetve az új lehetőségek megtalálását.