Milliárdokat költ műholdakra a Google

A Google úgy tervezi, hogy több mint egymilliárd dollárt költ olyan műholdakra, melyekkel azokat a vidékeket akarják internetkapcsolathoz juttatni, ahol különféle okok miatt a hagyományos hozzáférést nem tudják megoldani – tudta meg belső forrásból a The Wall Street Journal. A részletek még nem tisztázottak, alakulóban vannak az elképzelések, mondta el a forrás, de az már valószínű, hogy induláskor 180 kicsi, nagy kapacitású műholdat állítanak alacsony keringési pályára.

A műholdas üzletágat egy frissen csatlakozott szakember, Greg Wyler, a műholdas kommunikációval foglalkozó startup, az O3b Networks Ltd. alapítója vezeti. A munka megindulását az is jelzi, hogy a Google már felvett mérnököket is a projekt végrehajtására. A teljes költségvetés sem tisztázott még, a végösszeg akár több mint hárommilliárd dollár is lehet, attól függően, hogy megduplázzák-e a műholdak induló mennyiségét.

A Google-nak nem ez az egyetlen projektje, amely az ellátatlan területek bekapcsolását célozza. Az IT café is beszámolt a Project Loon elnevezésű tervről, melynek keretében ballonok rendszerével biztosítanának internetkapcsolatot. De fut egy harmadik projekt is, melyben az áprilisban felvásárolt Titan Aerospace tudására alapozva napenergiával működő drónokat vetnének be.

A Google szóvivője nem erősítette meg az információkat, csak annyit közölt, hogy vállalata nagy erőfeszítéseket tesz, hogy az internetkapcsolattal nem rendelkezőket – jelen pillanatban a Föld lakosságának kétharmada ilyen – hozzásegítsék a világhálóhoz való csatlakozáshoz – és egyúttal újabb piacokat nyissanak meg.

Azóta történt

Előzmények