Elindult a Google csodaprojektje: internet léggömbről

A Google hivatalos blogjában pénteken Mike Cassidy projektvezető erősítette meg azt a The Wall Street Journal által néhány hete kiszivárogtatott információt, hogy a vállalat újabb óriásprojektet indított el: azokat a területeket, ahol jelenleg a hagyományos módon nem vagy nagyon költséges módon lehetne csak biztosítani az internetkapcsolatot, ballonokról fednék le.

project lion

A két éve megkezdett, Project Loon elnevezésű munkát a Google leginkább innovatív, kísérleti megoldásokkal foglalkozó részlege, a vezető nélküli autó és a Google Glass koncepcióját is kidolgozó Google X menedzseli (nem kevés önkritikával már a név is utal a vállalkozás nehézségére: a „loon” angolul „holdkóros”, „fantaszta”, „nem százas”). A még korai fejlesztési fázisban lévő koncepció lényege, hogy a sztratoszférába felbocsátott ballonok hálózata biztosítaná az adott területen az internetkapcsolatot. A ballonok igen magasan, a kereskedelmi repülők által használt magasságnál kétszer magasabban, körülbelül 20 ezer méteren lebegnek, sodródnak.

Ha sikeresek lesznek, akkor a technológia igazi nagy innovációja az lesz, hogy a hasonló elképzelések egyik nagy gondját, a ballonok irányíthatóságát úgy oldanák meg, hogy megkerülik a problémát: hagyják, hogy a szél ide-oda sodorja a ballonokat, de a szél és a nap energiáját felhasználva kontrollálják a mozgásukat és a kapcsolatot. Röviden: az elsőre sokak által őrültnek minősített alapötlet az, hogy rendszerben szemlélik a gömböket, és nem vállalkoznak a helyben tartás lehetetlen feladatára, hanem mindig megkeresik azt, amelyik épp jó helyen van. Ehhez azonban iszonyatos számítási kapacitás kell – viszont e téren a Google elég jól áll. Egy ballon jeladója a jelenlegi állás szerint körülbelül 1800 négyzetkilométernyi területet képes lefedni. A mostani tervek szerint az időjárási, légáramlási stb. körülményeket felmérve egy olyan, a déli féltekén végigfutó övben keringenének a léggömbök, ahonnan sok fejlődő országot lehetne ellátni.

project loon

A hatalmas számolási igényt jelentő ellenőrzési módot most már a valóságban is kipróbálják, ugyanis a múlt héten 30 ballon felbocsátásával elindítottak egy pilot programot Új-Zélandon, ahol az adott területen ötvenen tesztelik a technológiát.

A projektmenedzser többször utal rá, hogy még nagyon a munka elején járnak, így várják mindenhonnan az ötleteket.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Google ezt a technológiát főleg a fejlődő világ országaiba szánja, ahol több milliárdan, nem utolsósorban az infrastruktúra hiánya miatt, most még nem férhetnek hozzá az internethez.

Előzmények