Dögös képkeresővel kísérletezik a Google

A Google tegnap egy újabb, kísérleti fázisban lévő képkeresési módszert jelentett be, mely egyes elemeiben kísértetiesen emlékeztet a Microsoft Bingjében található képtalálati megjelenítésmódra.

Az Image Swirl (kb.: „képörvény”) azt a csoportosítási módszert fejleszti tovább, mely ma már a legtöbb képkeresőnél megtalálható, vagyis hogy nem csak egyszerű találatokat kínál a szolgáltatás, hanem egyéb extra funkciók is rendelkezésre állnak: méret, típus, elrendezés stb., így képcsoportokat (clustereket) hoz létre. Az egyelőre a Google Labs oldalán működő kereső még nem ad tetszőleges keresésre találatokat (körülbelül 200 ezer szó, kifejezés kereshető), de ha igen, akkor a képeket a pasziánszhoz hasonló módon jeleníti meg, majd ha a kártyaszerűen elrendezett képekre kattintunk, akkor szétbontja a csoportot egyedi találatokra, illetve jelzi azokat a pontokat, kifelé vezető kapcsolatokat, melyek más képcsoportokhoz vezethetnek el. Vagyis: soha nem egyedi képeket kapunk találatként, hanem mindig csoportokat, így egy keresés után nem a képek, hanem a képcsoportok között szörfölhetünk.

Google

A szöveges keresésnél hasonlóan működő Google-fejlesztésre, a Wonder Wheelre emlékeztető megoldás még gyerekcipőben jár, nagyon nem látni, hogy valóban innovatív-e, vagy pedig csak szórakozásnak jó. Az látható, hogy a szöveges leírás mellett azokat a technológiákat is bevetették, melyeket a Similar Imagesnél, illetve a Picasa arcfelismerő megoldásánál is használtak, vagyis integrációs törekvésről van szó. De annyi bizonyos, hogy a „Gyurcsány” keresés hatodik találata „eddig nem ismert összefüggésekre” irányíthatja a figyelmet – már ha ügyesen vitték fel az adott oldalra a képet.

Google

Előzmények