2017. április 25., kedd

Gyorskeresés

Újabb Google-bomba: ingyenes navigációs szoftver

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

A vállalat a webalapú szolgáltatásaival felforgatja azokat a piacokat, ahova beteszi a lábát. Most a navigáció van soron.

Tegnap délután a navigációs készülékeket és szoftvereket fejlesztő holland TomTom és az amerikai – de az offshore-paradicsom Kajmán-szigeteken bejegyzett – Garmin részvényeinek árfolyama mélyrepülésbe kezdett: előbbié közel 21, utóbbié több mint 16 százalékot bukott. A lejtmenet előidézője a Google Maps Navigation bejelentése volt.

Az, hogy a Google közvetlen versenytársukká válik, önmagában is fenyegető hír a navigációs piacon érdekelt vállalatok – köztük a magyar Nav N Go Kft. – számára, de az internetbirodalom által bejelentett termék ráadásul könnyen alááshatja e szegmens tradicionális üzleti modelljét. A Google Maps Navigation ugyanis egyrészt ingyenes, másrészt egy olyan cloudalapú megoldás, mely mindig a legfrissebb térképadatokat és információkat tölti le a vállalat szervereiről, ezért nem kell frissítések megvásárlásával aktualizálni.

Az egyelőre béta-állapotú szoftver integrált része a mobiltelefonokhoz szánt Andorid 2.0 operációs rendszernek, melyet az amerikai Verzion szolgáltató által most piacra dobott Motorola Droid használ elsőként. Működéséhez – mivel az adatokat valós időben tölti le a Google szervereiről – folyamatos internetkapcsolatra van szükség.

Alapszolgáltatásai közé tartozik a hangfelismerésen alapuló hangvezérlés, a valós idejű közlekedési információ, valamint a műholdas és utcai nézet. A Google azt állítja, hogy a szoftver akkor is kitalálja a pontos címet, ha a felhasználó nem ismeri, csupán egy cég- vagy étteremnevet, vagy egy látványosság nevét adja meg. A Google Maps Navigation a konstans internetes kapcsolatnak köszönhetően mindig a legfrissebb adatokkal dolgozik – természetesen a vállalat ugyanúgy lehetőséget ad a felhasználóinak a hibás térképadatok bejelentésére, mint a riválisai.

A vállalat azt is elárulta, hogy dolgozik a szoftver iPhone-ra írt változatának elkészítésén is. Azt pedig, hogy milyen módon fog pénzt keresni az ingyenes alkalmazással, majd kitalálják, mondta Eric Schmidt Google-vezér a tegnapi bemutatón, hozzátéve, hogy az „ingyenes ár” nekik is és a fogyasztóknak is tetszik.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.