Lassan halad a Hotmail megújítása

A Microsoft két héttel ezelőtt kezdte meg a Windows Live Hotmail új szolgáltatásainak élesítését. A vállalat most egy blogbejegyzésben tájékoztatott arról – alighanem a türelmetlenebb felhasználók érdeklődésére reagálva –, hogy az átállás a kezdeti fázisban lassan halad.

Hotmail logó„Most néhány millió felhasználónál, az összes fiók kevesebb mint 1 százalékánál működik az új Hotmail. Kezdetben lassan vezetjük be az új szoftvert, hogy a fejlesztőknek megadjuk a lehetőséget annak vizsgálatára, hogy az miként fut nagyban, valós ügyfelekkel” – írja Mike Schackwitz, a Windows Live csoport illetékes vezetője. Aki szerint a héten újabb, eltérő konfigurációjú szerverklasztereken élesítik majd az új motort, melyet eközben folyamtosan hegesztenek. „Ezt követően felgyorsulunk, és egyre több klaszterben installáljuk az új szoftvert. Több száz klaszterünk van, és mivel azt szeretnénk, hogy minden simán menjen, a munka hetekig fog tartani” – kéri a felhasználók türelmét a projektvezető.

Azt a cég már korábban jelezte, hogy előre nem jósolható meg, hogy egy-egy országba mikor jut el a frissítés, mivel a szervercsoportok nem országonként vannak csoportosítva. Az eredeti elképzelés mindenesetre az volt, hogy még a nyáron mindenkinél megjelennek az új funkciók.

Amint azt megírtuk: ezek azt a célt szolgálják, hogy a felhasználónak ne kelljen elhagynia a megnyitott böngészőablakot ahhoz, hogy megnézze a fájlokat, amiket e-mailben kapott. Ezt a Silverlight, a SkyDrive internetes tárhely és az Office csomag ingyenes webes változata, Web Apps segítségével valósítják meg. A felhasználónak lehetősége lesz a nagy méretű csatolt állományokat, például fotókat, legfeljebb 10 GB méretben feltölteni a tárhelyre ahelyett, hogy azokat minden címzettnek elküldené. A linkelt vagy küldött állományokat a levelezőben aztán közvetlenül is meg lehet nézni: az Office-dokumentumokat a Web Apps segítségével, a YouTube- vagy Hulu-videókat, illetve a képeket pedig magában az üzenetben. A fotók egy Silverlight-alkalmazással slide show-ként is végigpörgethetők.

Az üzenetek kezelésében is lesznek újdonságok. Ilyen a sweep (a magyar változatban: takarítás) opció, amely megadja a lehetőséget az adott feladótól származó levelek egységként való kezelésére (spamek esetében: kidobására), vagy a QuickView (gyorsnézet), amely egérkattintásra automatikusan szortírozza a leveleket a szövegükben található kulcsszavak alapján, például a közösségi szájtokról érkező értesítőket gyűjti össze. Újdonság lesz, hogy a motor a keresőkifejezések gépelése közben javaslatokat dob fel, lehetőséget ad a levelek párbeszédszerű rendezésére, a böngészőbe integrálja a Messengert, illetve támogatja az Exchange ActiveSync-alapú okostelefonos szinkronizálást.

Azóta történt

  • Megújult a Hotmail

    A két hónappal ezelőtt megkezdett upgrade a héten mindenhol befejeződött. Több mint 350 millió postafiókot frissítettek.

Előzmények