Az androidos gyártókkal kötött megállapodásait védi a Google

Visszautasítja az EU vádjait a Google, a cég szerint a megállapodások fokozták a versenyt.

Egész héten tartanak a meghallgatások a Google és EU ügyében, az óriásvállalat pedig jelezte, hogy az androidos gyártókkal kötött megállapodások (amelyek miatt 4,3 milliárd eurós trösztellenes bírságot kapott) valójában fokozták a versenyt. A Google visszautasítja az EU vádjait.

A Google nem csak a bírságot szeretné visszavonatni, de az EB egyik döntését is, amely szerint lazítania kell a keresőmotorja és az androidos eszközök viszonyán.

Az ügyvédek alapvetően azon megállapodásokon vitáznak, amelyek kötelezik a mobilgyártókat, hogy előre telepítsék a Google Search appot és a Chrome böngészőt, cserébe az ingyenes Google Play licencért.

A Google szerint ez a modell vonzotta a gyártókat androidos platformhoz, ez tette lehetővé, hogy egységes, magas minőségű használati élményt nyújthassanak a legalacsonyabb áron. A Google ügyvédje szerint az emberek azért használják a Google megoldásait, mert azokat akarják, nem pedig azért, mert valaki kényszeríti őket.

Az EB ügyvédje visszautasította ezeket az állításokat, szerintük a megállapodások és a korlátozások segítettek a Google-nek, hogy a riválisai ne érjenek el kritikus tömegeket, és ne veszélyeztessék az uralmát. Szerintük ilyen megállapodásokra eleve nincs szükség a Google piaci ereje és sok felhasználója miatt. Az álláspont szerint a Google túlment azon a határon, ami szükséges az Android platform fejlesztéséhez és fenntartásához.

Döntés jövőre születhet a Google és az EB vitájában.

Azóta történt

Előzmények