Újabb hatalmas pert kap a nyakába a Google Amerikától

A digitális reklámüzletága miatt indít újabb trösztellenes pert a Google ellen az amerikai igazságügyi minisztérium.

A Bloomberg jelentése szerint az amerikai igazságügyi minisztérium már a második monopolellenes pert készíti elő a Google ellen, konkrétan az Alphabet tulajdonában álló óriás digitális reklámüzletága miatt.

A minisztérium még októberben perelte be a Google-t, azzal a váddal, hogy a piaci fölényét illegálisan kihasználva elnyomja a riválisait. A tárgyalást 2023 szeptemberében tartják.

A Google mostani állásfoglalása szerint a hirdetési technológiák segítenek a weboldalaknak és appoknak finanszírozni a tartalmaikat; lehetővé teszik a kis cégek növekedését, továbbá megvédik a felhasználókat a magánszférára veszélyes gyakorlatoktól és rossz élményektől.

38 amerikai állam már így is azzal vádolta a Google-t, hogy piaci fölényével visszaélve dominánssá tette a keresőmotorját az autókban, tévéken és hangszórókon, úgy, ahogy mobilokon. Texas egy másik pert is indított, más államok támogatásával, amelyben a Google-t a trösztellenes törvények megszegésével vádolja az online hirdetési üzletág kapcsán.

A Google egyébként azt tervezi, hogy a jövőben blokkolja majd a „süti” néven ismert  népszerű webes követőeszközt, korábbi híradások szerint ez is különösen aggasztja az amerikai igazságügyi minisztériumot. A hatóság szakértői iparági vezetőket faggatnak a témában, arra kíváncsiak, vajon ez a lépés ártana-e a kisebb riválisoknak.

Azóta történt

Előzmények